Executarea silita a garantiilor la credite, amanata doi ani

credite, Banca Nationala a Romaniei, criza, fonduri structurale

Documentul contine 6 masuri si 23 de actiuni anti-criza si a fost inaintat de ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, reprezentantilor patronatelor, bancilor si sindicatelor prezenti la discutiile purtate la Ministerul Finantelor legate de masurile pentru combaterea efectelor crizei economice.

In perioada campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, prim-vicepresedintele PD-L, Adriean Videanu, a declarat ca partidul sau va promova un moratoriu pe doi ani al executarilor silite in cazul celor care au facut credite imobiliare si nu-si mai pot permite acum sa le ramburseze.

„Vom initia un moratoriu de doi ani al executarilor silite ale garantiilor imobiliare, astfel incat cei care nu mai pot rambursa creditele pentru locuinte nu-si vor pierde casele in care au investit”, a spus Videanu, in 20 noiembrie 2008.

Textul propune, de asemenea, asigurarea cofinantarii necesare sectorului privat si destinate absorbtiei fondurilor structurale si constituirea unui fond de criza in valoare de 1 miliard de euro, pentru acordarea de credite pentru IMM-uri.

Finantele sustin constituirea unui fond de garantare de 1 miliard de euro pentru garantarea in proportie de 50% a creditelor bancare acordate pentru continuarea investitiilor directe autohtone pe teritoriul national, tot ca masura de stimulare a activitatii agentilor econonmici.

Masurile vizeaza si politica bancii centrale, care ar urma sa reduca rata rezervelor minime obligatorii cu 0,5 pentru fiecare punct procentual de crestere a ponderii creditelor acordate de bancile comerciale pentru productie si investitii, pentru relansarea activitatii economice.

In prezent, Banca Nationala a Romaniei (BNR) impune bancilor comerciale rezerve minime obligatorii de 40% din pasivele in valuta si 18% din cele in lei. In octombrie 2008, banca centrala a redus nivelul rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei de la 20% la 18%, masura care a lasat la dispozitia bancilor circa 2 miliarde lei, potrivit analistilor.

Documentul elaborat de MFP include si propunerea de a reduce cu 2 puncte procentuale rata dobinzii la facilitatea de credit acordata de banca centrala bancilor comerciale. Dobanda la facilitatea de credit (sau credit lombard) este in prezent de 14,25% pe an, fiind fixata de BNR la 4 puncte procentuale peste dobanda de politica monetara.

Reducerea ratei dobanzii de politica monetara cu 1 punct procentual si acordarea de consultanta gratuita pentru IMM-urile care doresc sa solicite credite din fondul de criza de 30 miliarde euro, constituit de catre BEI, sunt trecute tot la capitolul prioritati ale Ministerului Finantelor pentru relansarea activitatii economice.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top