Consultantii in management, pregatiti pentru un val de apeluri de urgenta

Piata de consultanta in management a avut anul trecut o crestere de 40% si a depasit valoarea de 400 de milioane de euro. Peste 70% din firmele din acest domeniu se asteapta la o crestere a cifrei de afaceri si in 2009.

Pentru consultantii in management, afacerile pot merge bine si in perioadele de boom economic, dar si in cele de criza. Cand economia creste cu 8% pe an, firmele apeleaza la consultanti pentru a fi ajutate sa creeze strategii de dezvoltare intr-un ritm superior celui inregistrat de competitori. in perioadele dificile, este nevoie de ajutorul lor pentru a stabili strategii de reducere a costurilor si de restructurare.

“In ultimul semestru al anului 2008, firma noastra a continuat evolutia extrem de dinamica din ultimii ani, iar criza financiara a generat chiar o crestere a solicitarilor de consultanta de management”, spune Bogdan Belciu, managerul companiei A.T. Kearney Romania.

“Dupa perioada de crestere foarte dinamica din Romania in ultimii ani, criza financiara a creat un soc pe care putine firme il anticipau si pentru care si mai putine firme erau pregatite. Din aceasta cauza, cresterea solicitarilor nu ne surprinde si ne asteptam ca ea sa continue in 2009”, adauga Bogdan Belciu, care sustine ca expertiza globala si experienta acumulata de firma sa in alte crize majore din ultimii 80 de ani il ajuta sa identifice masurile cele mai potrivite pentru companiile romanesti in aceasta perioada.

1.000 de firme de consultanta si doar 20 de jucatori veritabili

Si compania Contrast Management Consulting & Training a inregistrat o crestere a cererii de servicii in proiecte de restructurare in ultimul trimestru al anului trecut, iar pentru intregul an 2008, cifra de afaceri a avansat cu 40% fata de 2007, cand a atins un nivel de 101,4 miliarde de lei vechi. “Pentru 2009, preconizam o evolutie a firmei mai putin spectaculoasa, dar pozitiva. Despre piata nationala de consultanta in management credem ca va avea o crestere usoara in acest an”, spune Remus Laes, managing partner, Contrast Management Consulting & Training.

Provocarile anului: costurile, cash-flow-ul si pozitionarea

Daca o astfel de evolutie este posibila in cazul unui start-up, este putin probabil ca o firma mare din acest domeniu sa inregistreze cresteri similare in conditiile actuale. Criza poate aduce mai multe proiecte firmelor de management consulting, dar in acelasi timp va schimba structura industriei si va tempera ritmul de crestere. in opinia lui Robert Maxim, managing partner al companiei Ensight Management Consulting, 2009 va fi anul consolidarilor in aceasta industrie, dar si al schimbarilor de strategie a jucatorilor.

Mai multe detalii: www.capital.ro

Sursa: Capital

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.