Simirad da cu piciorul banilor UE

Constantin  Simirad, Iasi, Uniunea Europeana, finantare

Seful CJ a anuntat ca intentioneaza sa renunte la un proiect finantat din bani europeni prin programul Phare, “Centrul de Arte si Mestesuguri”.

Proiectul a fost evaluat initial la peste 520.000 euro, din care CJ trebuia sa contribuie cu 10% din valoare. Centrul urma sa fie amenajat la Casa Agronomului din Bucium, unde mesterii populari din judetele Regiunii Nord-Est si din Republica Moldova urmau sa se intalneasca si sa faca schimb de experienta.

De asemenea, mesteri renumiti din regiune ar fi tinut cursuri tinerilor invatacei. Mai mult, la Centrul de Arte s-ar fi comercializat produse traditionale specifice zonei.

“Am organizat licitatia de lucrari de mai multe ori si nu s-a prezentat nimeni. Devizul de lucrari a fost refacut, iar proiectul de modernizare a ajuns la 1,5 milioane de euro, din care noi am primi de la UE doar aproximativ 500.000 euro. Cred ca este un proiect pagubos pentru CJ”, a explicat Simirad.

Acesta a mai spus ca va prezenta consilierilor judeteni propunerea de a renunta la acest proiect. Autoritatile judetene au cu totul alte prioritati. Simirad a decis sa-i evacueze pe chiriasii din spatiile CJ de la Casa Agronomului si din strada Vasile Alecsandri nr.6, pentru a muta in acele cladiri câteva servicii din cadrul institutiei.

Vila de protocol in locul Centrului de Arte

Fireste, mai intai cele doua cladiri trebuie reconditionate, pe cheltuiala Consiliului Judetean. “Cred ca vom cheltui in jur de trei milioane lei din buget pentru reparatii. Vreau sa fac cladiri de referinta cu sume suportabile. In Bucium as putea face o vila de protocol”, a spus seful CJ. Practic, in locul unui centru destinat mestesugarilor, cladirea din Bucium ar putea fi ocupata de functionari sau chiar de oficialii aflati in vizite la Iasi.

Proiectul privind crearea unui Centru de Arte si Mestesuguri a demarat in 2006, in mandatul fostului presedinte al CJ, Lucian Flaiser.

Acesta a si obtinut, de altfel, promisiunea de finantare din partea Uniunii Europene. Au fost organizate mai multe licitatii pentru executia lucrarilor de recompartimentare a imobilului din Bucium care au esuat.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.