Intalnire de lucru intre ministrul finantelor publice si comisarul pentru afaceri economice si monetare

Consiliul Ecofin, Comisia Europeana, proiecte, economie

In marja Consiliului ECOFIN, ministrul finantelor publice a avut o intalnire de lucru cu Joaquin Almunia, comisar pentru afaceri economice si monetare. Discutia a vizat prioritatile Guvernului stabilite prin proiectul de buget pentru anul 2009, care urmaresc consolidarea bugetara prin restructurarea cheltuielilor si asigurarea stabilitatii macroeconomice.

Ministrul finantelor publice va avea o noua discutie cu dl. Almunia, dupa adoptarea bugetului pe anul 2009.

In deschiderea lucrarilor, Presedintia Ceha si-a prezentat principalele obiective, din perspectiva reuniunilor Consiliului ECOFIN:

– Strategia politicii economice si bugetare pentru 2009: implementarea Planului european pentru relansare economica;
– Implementarea Pactului de Stabilitate si Crestere: programele de stabilitate si convergenta; procedura deficitului excesiv; calitatea si sustenabilitatea finantelor publice; Strategia Lisabona;
– Pregatirea Consiliului European de primavara (19 – 20 martie) si de vara (18-19 iunie): revizuirea pietei unice; aspecte privind stabilitatea financiara; schimbari climatice; reducerea sarcinilor administrative;
– Bugetul general UE: prioritatile Consiliului pentru bugetul 2010 si elaborarea primului draft de buget;
– Impozitarea: TVA aferent serviciilor financiare si de asigurari; directiva privind produsele din tutun; pachetul privind combaterea fraudei fiscale; codul de conduita pentru impozitarea afacerilor; directiva privind impozitarea economiilor;
– Servicii financiare: regulamentul privind agentiile de rating a creditului; directiva e-money; supravegherea pietelor financiare; regulamentul privind platile transfrontaliere in euro; directiva privind cerintele de capital; directiva privind solvabilitatea societatilor de asigurari.

In contextul dezbaterilor pe marginea prognozei intermediare a Comisiei ministrii de finante reuniti la Bruxelles au reiterat obiectivele principale care trebuie avute in vedere, respectiv restabilirea functionarii in bune conditii a canalelor de creditare, sprijinirea cererii prin masuri imediate, temporare si tintite de stimulare, implementarea reformelor structurale pentru a sustine cresterea economica si crearea de locuri de munca, mentinerea sustenabilitatii finantelor publice.

In februarie a.c., Comisia va prezenta o evaluare orizontala a masurilor intreprinse de statele membre si a efectelor acestora asupra implementarii Pactului de Stabilitate si Crestere.

In sustinerea Planului de relansare economica al Comisiei, masurile agreate de catre Consiliul European si pentru care este nevoie, in continuare, de eforturi din partea Consiliului Ecofin se refera la alocarea unei sume de 5 mld. euro, in cadrul bugetului comunitar, pentru sporirea investitiilor in inter-conectarea retelelor energetice transeuropene si dezvoltarea internetului de mare viteza si cotele reduse de TVA. Discutiile asupra alocarii acestei sume vor continua dupa prezentarea, de catre Comisie, a listei de proiecte si a resurselor necesare, iar pentru subiectul legat de cotele reduse de TVA, ministrii au agreat calendarul de lucru pentru perioada urmatoare. De mentionat ca mai multe state membre au solicitat tratarea si aprobarea in cadrul aceluiasi pachet si a celorlalte subiecte aflate in discutie la nivel comunitar vizand cotele reduse de TVA (produsele eficiente energetic, produsele ecologice).

In cadrul lucrarilor, a fost abordata si propunerea Frantei privind clarificarea responsabilitatilor si obligatiilor unui Depozitar de active ale unui Organism de plasament colectiv in valori mobiliare – OPCVM, inclusiv din prisma delegarii de catre Depozitar fata de o terta persoana a responsabilitatilor de pastrare a activelor unui OPCVM, conform Directivei OPCVM in vigoare.

Solicitarea Frantei a fost agreata, Comisia urmand sa vina cu o propunere de reglementare in acest sens.

Consiliul a aprobat un imprumut in valoare de 3,1 mld. Euro pentru a sprijini Letonia sa faca fata presiunilor de pe piata financiara si de capital.

Sursa: Ministerul Finantelor Publice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top