Ministerul Sanatatii si Banca Mondiala vor colabora in scopul dezvoltarii strategiei in domeniul Sanatatii pentru urmatorii 4 ani

Banca Mondiala, Ministerul Sanatatii, fonduri, proiect

Institutia internationala va actualiza raportul privind oportunitatea constructiei si reabilitarii spitalelor, inaintat Guvernului precedent in 2003.

Ministrul Sanatatii, Dr. Ion Bazac, a avut o discutie oficiala cu Domnul Benoit Blarel, Seful Biroului Bancii Mondiale la Bucuresti, cu privire la problemele cu care se confrunta sistemul de sanatate din Romania, prioritatile si strategia Ministerului Sanatatii, precum si la stadiul implementarii proiectelor derulate cu sprijinul institutiei internationale.

Dl. Benoit Blarel, Seful Biroului Bancii Mondiale la Bucuresti: „Sunt incantat ca, pentru prima oara, intr-o perioada lunga de timp, Ministerul Sanatatii are o strategie bine definita si, in consecinta, isi poate stabili clar prioritatile”.

In urma intalnirii, Dl. Benoit Blarel si-a manifestat disponibilitatea de a asigura consultanta Ministerului Sanatatii pentru indeplinirea prioritatilor stabilite de catre Ministrul Ion Bazac. Astfel, cei doi oficiali au convenit asupra alcatuirii unei echipe comune de lucru, care sa defineasca principalele directii strategice de dezvoltare a domeniului Sanatatii pentru urmatorii 3-4 ani. Aceasta strategie se va integra intr-un plan stabilit la nivel regional („Regional Partnership Strategy”), cu obiective si tinte strategice pentru Romania.

„Pentru a asigura sustenabilitatea reformei in sistemul romanesc de sanatate nu avem nevoie sa reinventam roata, ci sa validam gandirea noastra strategica, facand uz de expertiza vasta a unor institutii de prestigiu la nivel global cum este Banca Mondiala. intr-un context economic nefavorabil, aceasta institutie poate asigura Ministerului Sanatatii acces la finantari, in plus poate furniza consultanta strategica, in scopul identificarii solutiilor optime pentru rezolvarea problemelor din Sanatate”, a declarat Dr. Ion Bazac, Ministrul Sanatatii.

Domnii Bazac si Blarel au abordat si evidentiat prioritatile si problemele din cadrul proiectelor cofinantate de catre Banca Mondiala, printre care si Programul de Reforma a Sectorului Sanitar, faza a II-a. Ministrul Ion Bazac a semnalat faptul ca asistenta medicala primara, parte componenta a acestui program, este o prioritate a mandatului sau, in conditiile in care serviciile medicale in mediul rural sunt slab dezvoltate, iar aceasta directie a fost stopata de administratia anterioara. La randul sau, oficialul Bancii Mondiale a remarcat necesitatea imbunatatirii capacitatii de absorbtie a fondurilor si de management a proiectelor in desfasurare. Astfel, Dl. Ion Bazac s-a angajat sa depuna toate eforturile pentru eficientizarea utilizarii fondurilor disponibile prin Banca Mondiala si alti cofinantatori.

In cadrul discutiilor, Ministrul Sanatatii a solicitat Bancii Mondiale sprijin in analiza realismului si oportunitatii implementarii programului de constructie si reabilitare a unor spitale, tinand cont si de restrictiile bugetare. Un raport referitor la rationalizare a sistemului de sanatate, ignorat de administratia anterioara, a fost realizat de consultanti internationali cu sprijinul Bancii Mondiale in 2003. Acesta evidentia faptul ca, desi exista o nevoie reala de spitale moderne, nu este necesara cresterea numarului de paturi la mia de locuitori in Romania, acesta situandu-se printre cele mai ridicate din Europa.

Banca Mondiala urmeaza sa trimita la Bucuresti, in perioada imediat urmatoare, o echipa de experti de la Washington care va evalua situatia existenta si va prezenta o propunere revizuita.

Sursa: Ministerul Sanatatii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top