PDL a lasat primariile iesene fara proiecte europene de 1000 de miliarde lei vechi

Dezvoltarea rurala, mutilata de APDRP

750 de milioane de euro, de la Uniunea Europeana, sunt expuse unei detonatii din cauza Agentiei pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, pe scurt APDRP, organism al statului insarcinat sa distribuie banii catre satul romanesc, in mod echitabil si corect, prin intermediul masurii 322 – axa III.

Ultima sesiune de depunere a proiectelor pe aceasta masura a avut loc in perioada 15 iunie – 31 iulie 2009, dupa care 970 din cei 1.699 de participanti au depus contestatii.

27 din cei 970 de contestatari sunt numai din judetul Iasi. Rezultatele contestatiilor au fost centralizate abia in aceasta vara, insa multi dintre cei care nu au primit un raspuns favorabil se gandesc acum sa dea agentia in judecata.

Edilul din Tomesti a intocmit un proiect care, daca ar fi fost aprobat, ar fi atras 12,9 milioane de lei de la Uniunea Europeana. Cu acesti bani ar fi trebuit sa se asfalteze trei drumuri comunale, sa se ridice o gradinita pentru 60 de copii si sa se achizitioneze diferite utilaje pentru Primarie.

Stefan Timofte, primarul comunei Tomesti: Daca de la Iasi a plecat proiectul cu 64 de puncte, apoi, in urma evaluarii ne-au scazut 7 puncte, am facut contestatie. Contestatia ne-a fost respinsa. Vreau sa va spun ca am discutat cu colegii mei si vom actiona in instanta si voi merge pana-n panzele albe. Voi merge pana la Strasbourg daca e cazul sau pana la Haga, nu stiu unde….pentru ca mi se pare o bataie de joc. S-a schimbat regula jocului dupa ce meciul s-a incheiat. E ca si cum se joaca un meci de box, de fotbal, de ce vreti si, dupa ce se incheie meciul, se desemneaza castigatorul iar dupa doua luni spune ca adu-mi inapoi medalia pentru ca regulamentul a fost altul.

Urmand exemplul primarului de la Tomesti, exista riscul ca sute de nemultumiti din toata tara sa se adreseze instantelor de judecata solicitand daune de interese de la APDRP pentru cheltuielile ocazionate de pregatirea proiectelor.

Un alt risc vine din partea unui eventual control al Departamentului de Lupta Antifrauda (DLAF), institutie desemnata sa colaboreze cu Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF), organism din cadrul Comisiei Europene care, in caz de nereguli, poate dispune inclusiv returnarea fondurilor catre Comunitatea Europeana.

Sursa: TELE M

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top