Intalnire la Consiliul Judetean Alba pentru marirea ratei de absorbtie a fondurilor nerambursabile

Alba, fonduri nerambursabile, infrastructura

Scopul intalnirii a fost discutarea problemelor comune pe care aceste institutii le au si gasirea unor solutii viabile pentru rezolvarea lor, astfel incat rata de absortie a fondurilor europene la nivelul judetului Alba sa creasca.

Au fost constatate o serie de deficiente in modul in care se desfasoara traseul acestor fonduri, de la elaborarea cererii de finantare si pana la urmarirea cheltuirii banilor. Aceste deficiente, care se regasesc la toate partile implicate, influenteaza rata de accesare a fondurilor.

“Am dorit sa ne punem la aceeasi masa toti cei implicati si sa vedem care sunt probleme si cum le putem rezolva. Unele sunt probleme mai simple care se pot rezolva local prin dialog comun, iar altele sunt probleme mai complexe care trebuie rezolvate de sus in jos, de institutiile de la Bucuresti. Vom centraliza toate opiniile exprimate si pe baza lor vom inainta catre institutiile centrale propuneri de modificare, astfel incat procesul de accesare a fondurilor sa se usureze”, a declarat Ion Dumitrel, Presedintele Consiliului Judetean Alba.

Una dintre problemele care afecteaza foarte mult judetul Alba este cea a clasificarii localitatilor in functie de gradul de saracie. In acest moment Transilvania este considerata ca avand un grad de saracie mediu, in timp ce localitatile din Oltenia si Moldova sunt considerate ca avand grad mare de saracie. Acest lucru face ca, automat, cele din urma sa obtina un punctaj mai mare la evaluare.

O alta propunere a vizat cuprinderea zonelor periurbane in categoria zonelor eligibile in cadrul PNDR, precum si a localitatilor in care se desfasoara lucrari finantate prin ordonanta privind programul de dezvoltare a infrastructurii in spatiul rural.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.