Autoritatile prahovene sunt preocupate de fondurile post-aderare

fonduri PHARE, Uniunea Europeana, Prahova

In cadrul intalnirii a fost analizat si stadiul in care se afla lucrarile finantate din fondurile de preaderare.

In prima parte a reuniunii, dedicata discutiilor pe marginea proiectelor finantate din fonduri PHARE, presedintele Consiliului Judetean, Mircea Cosma, a declarat ca exista sanse ca in cursul acestui an sa mai fie absorbite si fondurile ramase nefolosite, in valoare de 20 de milioane de euro. Primarul municipiului Campina, Horia Tiseanu, a precizat ca, in septembie 2009, trebuie finalizata modernizarea aductiunii de apa care presupune inlocuirea a 4,5 km de conducta, iar in orasul Mizil exista doua proiecte pe fonduri PHARE, 2005, respectiv, 2006, care se vor finaliza tot in toamna.

Presedintele CJ a subliniat ca, la nivelul institutiei pe care o conduce, se va constitui un grup de lucru ce va urmari derularea acestor lucrari, urmand ca rezultatele sa fie analizate, o data la doua saptamani, impreuna cu primarii localitatilor in care se mai deruleaza proiecte europene pe fonduri de preaderare.

In cea de-a doua parte a intalnirii s-au dezbatut propunerile de proiecte din polul de crestere local, care include orasele care au intre 10.000 si 100.000 de locuitori. In acest caz, este vorba despre accesarea de fonduri europene care sa vina in sprijinul dezvoltarii durabile a oraselor. Mircea Cosma s-a declarat nemultumit de faptul ca, desi termenul pana la care autoritatile locale trebuie sa depuna documentatiile privind planul de dezvoltare durabila este aproape, 31 martie, la discutiile de la sediul CJ Prahova au fost prezenti doar trei din cei 12 primari de orase. Dintre cei care au venit la intalnire, doar edilul orasului Urlati, Marian Machitescu, a spus ca a reusit sa intocmeasca planul integrat de dezvoltare urbana a localitatii.

“Pentru vineri, la Urlati, primul oras care are aproape finalizat acest pol de dezvoltare, am convocat o intalnire cu toti primarii de orase, astfel incat acest plan sa poata fi aprobat in sedintele de consiliu local din februarie, iar pana in martie, cand acest fond se inchide de catre UE, sa se poata depune proiectele care vor putea fi aprobate pana atunci”, a declarat presedintele CJ, Mircea Cosma.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.