Proiectare cu bani europeni

fonduri europene, testari geotehnice, finantare, POR, cerere

Societatea Geoproiect functioneaza din 1998 si se ocupa cu lucrari de foraj si teste geotehnice necesare proiectarii infrastructurilor pentru constructii civile si industriale, pentru drumuri si poduri, dar si pentru cai ferate.

Stefan Iaschevici, administratorul companiei, spune ca a apelat la finantare europeana in vederea achizitionarii unui utilaj performant pentru testarea solurilor, ca si pentru instalatii geotermice si pentru forari.

Omul de afaceri a obtinut un sprijin de la Uniunea Europeana de 323.000 de lei, adica 60% din valoarea proiectului realizat in cadrul Programului Operational Regional, Domeniul major de interventie 4.3 – „Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor”.

Compania va acoperi 40% din costul total al proiectului, adica 138.000 de lei din putin peste 450.000 de lei. Cheltuielile neeligibile se ridica la aproximativ 87.500 de lei si vor fi suportate tot de beneficiar.

Studii geotehnice la nivel european

Iaschevici spune ca a apelat la fonduri europene pentru modernizarea parcului de utilaje din cadrul firmei. Cu ajutorul noului utilaj, el crede ca toate datele obtinute in urma studiilor geotehnice vor fi substantial imbunatatite. „Putem face sapaturi la orice adancime cu avantajul ca solul extras va fi nefaramitat, astfel ca analizele vor fi mult mai clare”, considera administratorul Geoproiect.

In plus, instalatia ar putea fi folosita la forarile de apa prin care poate fi produsa energia geotermala. „Acum avem tehnologie la nivelul celor din Europa de Vest, iar utilajul achizitionat poate fi utilizat pentru forarea fantanilor, ce se pot realiza in cateva ore”, mai adauga omul de afaceri din Arad.

Atentie la cheltuielile neeligibile!

In categoria costurilor care nu pot fi finantate cu bani europeni sunt mentionate achizitiile de echipamente second-hand.

Nici taxa pe valoarea adaugata sau dobanda si alte comisioane aferente creditelor nu pot fi decontate. In plus, nu trebuie sa va bazati pe sprijin european daca vreti sa platiti amenzi, penalitati sau cheltuieli de judecata.

In cazul in care apar cheltuieli neprevazute, ele pot fi finantate in proportie de 10% din valoare daca sunt detaliate prin documente justificative.

In limita procentului stabilit se acopera, dupa caz, costurile rezultate in urma modificarilor de solutii tehnice sau cantitati suplimentare pentru realizarea lucrarilor, utilaje sau dotari ce se impun pe parcursul derularii investitiei, precum si cheltuielile de conservare pe parcursul intreruperii executiei din cauze independente de catre beneficiar. In ceea ce priveste costurile eligibile, aici intra achizitia de echipamente pentru modernizarea firmei, dar pot fi cumparate si diverse piese de mobilier.

Totusi, solicitantii trebuie sa stie ca sprijinul financiar acopera doar 70% din cheltuielile totale eligibile, de aceea trebuie sa fie siguri ca pot acoperi partea de 30% din valoarea proiectului ce le revine.

Este important de stiut ca sunt decontate si costurile cu serviciile de consultanta, dar plata acestora nu poate depasi 5% din valoarea totala a proiectului.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top