“In momente de criza trebuie investit in educatie si cercetare”

fonduri, Sapard, dezvoltare, educatie, cercetare

– Cum se vad de la Bruxelles masurile pe care le ia Guvernul roman pentru a iesi din criza?

Comisia Europeana urmareste deocamdata procesul de adoptare a bugetului si abia dupa aceea va face o analiza serioasa pe care o va prezenta in primavara. Analizand programele de redresare economica ale diferitelor state membre se poate constata ca se axeaza pe anumite aspecte: in primul rand se fac investitii puternice inclusiv in noile sectoare asa-numite prietenoase cu mediul, investitii in infrastructura, educatie, cercetare, dezvoltare. Pare ciudat ca in momente de criza, cand sunt probleme bugetare, sa se faca investitii in educatie si cercetare mai mult decat de obicei.

Asta e solutia pe care au adoptat-o statele nordice in timpul crizei din anii ‘90. si uitati unde au ajuns acum.

La noi cercetarea a primit foarte putine fonduri…
Eu v-am spus cum au procedat altii.

– Anul trecut, Bulgaria a pierdut 220 de milioane de euro din fondurile europene din cauza lipsei de progrese in combaterea coruptiei. Romania risca si ea sa piarda bani, mai ales ca, momentan, fondurile SAPARD sunt blocate?

Se face o mare confuzie. Fondurile SAPARD sunt suspendate pe motiv ca anumite proceduri nu sunt in conformitate cu cerintele UE. La noi nu s-a vorbit de probleme de coruptie asa cum s-a intamplat in cazul Bulgariei. Bucurestiul trebuie sa ia masurile necesare cat mai repede, astfel incat in al doilea trimestru CE sa reia platile pentru SAPARD. Sper ca acest lucru sa se intample cat mai repede, pentru ca este vorba de sume mari, circa 200 de milioane de euro pentru dezvoltarea rurala.

Mai multe detalii: www.cotidianul.ro

Sursa: Cotidianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.