Noi provocari si oportunitati in comunicarea europeana

finantare, Comisia Europeana, Parlamentul European, comunicare

Finantarea este acordata pe baza unui proiect intocmit de echipa agentiei si depus in cadrul licitatiei organizate de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, in toamna 2008. Un numar de 31 de astfel de centre functioneaza in tara, cu 4 mai multe decat anul trecut. Bugetul (acesta se aproba anual) de care dispune in 2009 Centrul regional Europe Direct Transilvania de Nord este de 50.000 euro. Din aceasta suma, 24.000 euro reprezinta contributia CE si 26.000 euro cofinantarea ADR Nord-Vest.

Primul eveniment din acest an dedicat retelei EUROPE DIRECT din Romania – la care au participat si reprezentantii Centrului regional Europe Direct Transilvania de Nord, Lia Valendorfean coordonator Centru si Innes Radu, asistent coordonator -, a avut loc la Bucuresti, la sfarsitul saptamanii trecute. La seminarul “Rolul retelei Europe Direct in comunicarea europeana”, organizat de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, au participat Comisarul European pentru Multilingvism, Leonard Orban, seful Departamentului de Afaceri Europene, Vasile Puscas, seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Niculae Idu si reprezentantii retelei EUROPE DIRECT.

Cu aceasta ocazie, oficialul european a subliniat faptul ca Centrele de informare, centrele de documentare si echipa de experti in politici europene Team Europe care alcatuiesc reteaua EUROPE DIRECT sunt parteneri cheie pentru Comisia Europeana. “Anul trecut, aceasta retea a fost mai activa ca oricand la nivelul intregii Europe si sper ca in 2009 sa inregistreze rezultate cel putin la fel de bune” a spus Leonard Orban.

Referindu-se la prioritatile de comunicare din acest an, Comisarul European pentru Multilingvism a declarat ca prioritatea absoluta a Centrelor Europe Direct in perioada urmatoare, este sa explice care este rolul Parlamentului European si sa-i indemne pe cetateni sa participe in numar cat mai mare la votul care va avea loc in prima saptamana a lunii iunie 2009.

De precizat ca prioritatile de comunicare pentru anul 2009, stabilite de Comisia Europeana sunt sase si se refera la: Alegerile pentru Parlamentul European; Energie si schimbari climatice; A 20-a aniversare a caderii Zidului Berlinului si a Cortinei de Fier; Dezvoltare durabila, locuri de munca si solidaritate; Viitorul unei Europe pentru cetateni; Europa in lume.

Activitatile Centrului regional Europe Direct Transilvania de Nord in 2009 sunt corelate atat cu agenda europeana cat si cu nevoile locale de informare din regiunea noastra.

Printre aceste activitati se numara:
– raspunsuri la intrebari pe teme europene si transmiterea reactiilor cetatenilor catre Comisia Europeana;
– imbunatatirea europedirect.nord-vest.ro; training pentru ziaristi pe prioritatile de comunicare;
– organizarea dezbaterii “2009 = Anul European al Creativitatii si Inovarii”;
– organizarea “Galei multiplicatorilor de informatie europeana din Transilvania de Nord”, editia 2009;
– producerea de materiale informative, inclusiv spot audio si TV de promovare;
– organizarea targului regional “Forumul Oportunitatilor Europene”, editia 2009;
– activitati in parteneriat cu alte centre Europe Direct din UE.

Contact:
Lia Valendorfean, Coordonator Centru
Centrul regional Europe Direct Transilvania Nord
Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest
Adresa: Str. Sextil Puscariu nr.2, Cluj-Napoca,Cluj, Romania
Telefon: 00-40-64-599 544
Fax: 00-40-64-439222
E-mail: [email protected]
Web-site: www.europedirect.nord-vest.ro, www.europedirect.europa.eu

Sursa: Centrul regional EUROPE DIRECT Transilvania Nord

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.