Studii de evaluare POR 2007-2013: Impact pozitiv in cinci domenii majore de interventie

centru-urban-POR.jpg

centru-urban-PORDat fiind faptul ca Programul Operational Regio 2007-2013 se apropie de final, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice a transmis primele rezultate ale evaluarii acestuia.

Ultimele proiecte aflate in derulare vor fi finalizate pana la 31 decembrie 2015 iar MDRAP impreuna cu Autoritatea de Management a Programului (AMPOR) vor sa masoare in aceasta perioada impactul programului asupra dezvoltarii regionale din Romania.

Rapoartele au relevat faptul ca Regio a contribuit la cresterea calitatii vietii in orasele care au beneficiat de acest sprijin iar centrele urbane au devenit mai atractive atat din punctul de vedere al mediului de afaceri cat si din punctul de vedere al persoanelor active.

Studiile de evaluare contrafactuala au fost realizate in perioada martie 2014-aprilie 2015. Printre rezultate se numara: 

  • DMI 4.3 Microintreprinderi: beneficiarii proiectelor au cu 2,4 mai multe locuri de munca per intreprindere decat non-beneficiari, au o capacitate mai crescuta de a exploata oportunitatile de piata, cele care au beneficiat de sprijin si-au marit personalul in medie cu 3 angajati.
  • DMI 1.1 Orase – Poli de dezvoltare urbana: numarul mediu al persoanelor angajate este mai mare cu 8,31% iar rata somajului mai mica cu 0,89%, dublarea ratei imigratiei, crestere a ratei nascutilor vii cu 5,5%, atractivitate pentru investitori.
  • DMI 3.4 Infrastructura educationala: imbunatatirea infrastructurii educationale mai ales in localitatile sarace, facilitatea accesului la educatie in special a celor din mediul rural si a celor cu cerinte speciale si dizabilitati.
  • DMI 3.2 Servicii sociale: a crescut calitatea serviciilor sociale oferite, a crescut numarul angajatilor echivalenti cu norma intreaga in unitatile finantate prin Regio.
  • DMI 5.2 Turism: proiectele cele mai eficiente sunt cele implementate in orasele mari si in statiunile turistice de interes national si local, cresterea numarului locurilor de cazare cu 28,25 camere/beneficiar IMM.

Sursa: Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.