Studiu: 45% din firmele din Romania, cu 700.000 de angajati, au capitaluri negative si n-ar trebui sa supravietuiasca

birou_studiu.jpg

Circa 45% din firmele din Romania, cu peste 700.000 de angajati, au capitaluri negative si in mod normal nu ar trebui sa supravietuiasca, insa ele reusesc sa ramana active deoarece se finanteaza in principal prin intarzierea platilor catre furnizori sau stat, potrivit unui studiu de impact transmis marti de Iancu Guda, presedinte al Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) si lector al Institutului Bancar Roman (IBR).

O firma are capital negativ atunci cand nivelul datoriilor sau obligatiilor de plata depaseste nivelul activelor sau resurselor de care dispune societatea.

„Este ca si cum o gospodarie are cheltuieli lunare de 1.000 de lei, dar venituri lunare totale de 800 de lei. Cum supravietuieste? Simplu – nu plateste la termen datoriile respective. in mod similar supravietuiesc aproape jumatate din companiile active in Romania”, a explicat Guda, citat de News.ro.

Ultima varianta a programului de guvernare a aliantei PSD-ALDE, votata odata cu guvernul Tudose, propune inasprirea legislatiei privind firmele, astfel ca, pana la 31 decembrie 2019, firmele cu capital negativ vor fi obligate sa-si reintregeasca capitalul, iar o persoana nu va mai putea infiinta o societate un anumit numar de ani dupa doua insolvente.

Programul de guvernare prevede si alte masuri noi fata de programul initial de guvernare, din ianuarie.

„Intentionam constituirea unei directii in cadrul ANAF (si cooperare cu Registrul Comertului) pe tematica firmelor cu pierderi continue (peste 3 ani la rand), companiilor care au cifra de afaceri nula si a creditelor acordate de actionarii privati propriilor firme cu pierderi precum si consolidarea Directiei de Preturi de Transfer din aceeasi institutie”, arata documentul.

Insa analistul financiar considera ca tratamentul aplicat acestor companii trebuie cantarit cu mare atentie, pentru a nu genera efecte economice sau fiscale negative.

„Vorbim despre capitaluri proprii negative in valoare cumulata de aproximativ 153 miliarde lei (nu sunt usor de gasit pana la 31 decembrie 2019) si aproape 711.000 de salariati care lucreaza la aceste companii si platesc contributii, respectiv 18% din totalul angajatilor din mediul de afaceri”, a precizat Guda.

Sursa: Startupcafe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top