Subventionare pentru ingrijirea copiilor

Obiectiv

Sustinerea parintilor in ingrijirea, cresterea si educatia copiilor, permisandu-le participarea pe piata muncii sau continuarea studiilor.

Beneficiari

Copiii cetatenilor romani cu domiciliul sau resedinta in Romania. De serviciile de educatie si ingrijire pe timpul zilei beneficiaza si copiii cetatenilor altor state sau ai apatrizilor care au domiciliul sau resedinta stabilite in Romania potrivit legii.

Activitati subventionate

Infiintarea, organizarea si functionarea serviciilor de educatie si ingrijire a copiilor pe timpul zilei. Activitatea cheie este jocul in diferitele sale forme.

Conditii de obtinere a subventiei
a) Conditii financiare

Nivelul contributiei consiliului local la finantarea serviciilor EICZ este de cel putin 35% din costurile acestora.
Nivelul contributiei bugetului de stat pentru acoperirea cheltuielile consiliilor locale cu serviciile EICZ este de maxim 50% din costurile acestora.
Parintii sunt obligati la plata unei contributii lunare catre furnizorul de servicii, daca nu se stipuleaza nici o exceptie de la obligatia de plata. Valoarea contributiei depinde de numarul de copii dintr-o familie si de venitul sau de alte conditii financiare ale parintilor.
Contributia lunara poate fi achitata si prin tichete de cresa, potrivit legii.

Nivelul contributiei parintilor pentru un copil care frecventeaza un serviciu EICZ este de maxim 15% din costul acestuia.
Nivelul contributiei stabilite pentru copiii suputi riscului de separare de parinti se poate reduce cu pana la 100%.
Modul de calcul si reducerile la plata contributiei parintilor se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

b) Alte conditii de obtinere

O bona poate ingriji la domiciliul propriu cel mult patru copii cu varsta cuprinsa intre 3 luni si varsta de scolarizare, inclusiv propriii copii. La acestia se pot adauga cel mult doi copii scolari din clasele I-IV.

Functionarea unui serviciu privat EICZ fara acreditarea prevazuta la art. 37 este considerata contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 la 30.000 RON.

Incalcarea prevederilor prevazute cu privire la abateri de la programul de functionare sau orice alte obligatii administrative este considerata contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 500 la 2.000 RON.

Cum se obtine subventia

Autoritatile administratiei publice locale ale municipiilor, oraselor si comunelor autorizeaza bonele si asigura monitorizarea si supravegherea activitatii bonelor care isi desfasoara activitatea in sistemul public si privat, pe baza standardelor minime obligatorii elaborate de Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de sanse.

Serviciile EICZ indeplinesc urmatoarele functii:
a) acordarea de ingrijire si educatie timpurie pentru copiii cu varste cuprinse intre 3 luni si 3 ani;
b) desfasurarea de activitati in afara orelor de gradinita sau de scoala, pana la absolvirea clasei a 4-a primare;
c) desfasurarea de activitati de sprijin, consiliere si informare pentru parinti;
d) contribuie la identificarea timpurie a posibilelor nevoi speciale ale unui copil si a situatiilor familiale cu factor de risc;
e) functioneaza ca masura de prevenire a separarii copilului de parintii sai.

Termene limita de obtinere

Prezenta lege intra in vigoare la 1 ianuarie 2009.

Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de sanse va elabora normele metodologice pentru aplicarea legii in termen de 90 de zile de la publicarea legii in Monitorul Oficial.

Dupa publicarea in Monitorul Oficial a prezentei legi, autoritatile administratiei publice locale evalueaza nevoia, stabilesc tipul/tipurile de servicii EICZ necesare in comunitate si cuprind in bugetele locale sumele necesare organizarii si furnizarii acestora incepand cu anul 2009.

Alte informatii utile

Bona este persoana acreditata in conditiile prezentei legi, care desfasoara la domiciliul propriu activitatii de ingrijire, crestere, educatie si invatare a copiilor.

Baby-sitter-ul este persoana care acorda ingrijire la domiciliul copilului, in baza unui contract incheiat intre parinti, baby-sitter si o agentie de baby-sitting autorizata in conditiile prezentei legi.

Serviciile de educatie si ingrijire a copilului pe timpul zilei, denumite in continuare servicii EICZ, sunt servicii in cadrul carora se desfasoara activitati de ingrijire si educatie timpurie pentru copii cu varsta cuprinsa intre 3 luni si 3 ani si activitati in afara orelor de gradinita sau de scoala, pana la absolvirea clasei a 4-a primare. Serviciile EICZ pot fi organizate in centre, la domiciliu, sau ca servicii deschise organizate la nivelul comunitati

Lege nr. 263 din 19/07/2007 – Monitorul Oficial, Partea I nr. 507 din 30/07/2007

Lege privind infiintarea, organizarea si functionarea serviciilor de educatie si ingrijire a copiilor pe timpul zilei– Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse

Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS)
Adresa: str. Dem.I.Dobrescu nr.2-4, sectorul 1, Bucureşti
Program de functionare: 8.30 – 16.30
Adresa electronică :
– pentru relaţia cu publicul: [email protected]
Centrala : 021.313.62.67; 021.315.85.56
Web-site: www.mmuncii.ro
Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii (MECT)
Adresa: Str. Gen. Berthelot 28-30, Sector 1, 70738, Bucuresti
Telefon: +40 (21) 310 4320; +40 (21) 314 2680
Website: www.edu.ro
Ministerul Sanatatii Publice (MSP)
Adresa: Str. Cristian Popisteanu, nr. 1-3, sector 1, Bucuresti
Telefon centrala: (021) 307 2500; (021) 307 2600
Fax: (021) 314 1526
Website: www.ms.ro

COMPARTIMENTUL RELATII PUBLICE
E-mail: [email protected]
Telefon: 021 3072 524
Fax: 021 3072 675

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top