Subventii: Obligatiile primariilor pentru eliberarea adeverintei pentru APIA

tineri_fermieri.jpg

O provocare importanta pentru fermierii care solicita subventii de la APIA este identificarea suprafetelor agricole in aplicatia IPA online. Vestea buna este ca hartile au fost actualizate, iar agricultorii isi vor putea gasi mai usor terenurile.

Totodata, comparativ cu anul de cerere 2015, cea mai importanta si semnificativa schimbare la identificarea suprafetelor: Ordinul 234/2016 spune ca ”fermierul localizeaza parcela agricola prin identificarea corecta a amplasamentului si a conturului parcelei agricole in blocul fizic, pentru care se solicita plati”. S-a eliminat acea toleranta de 0,75 metri in identificarea suprafetelor in sistemul informatic, iar Ordinul specifica doar ca ”in cursul controalelor efectuate de APIA se aplica o toleranta tehnica de amplasare a parcelei agricole aferenta unei zone-tampon calculata in aplicatia electronica GIS”.

In campania 2016, fermierii completeaza cererea unica de plata folosind aplicatia IPA On-line si realizeaza electronic operatiunea de digitizare a parcelelor si actualizare a declaratiei de suprafata. In aceeasi aplicatie, fermierii pot identifica si blocul fizic in functie de elementele de recunoastere in teren pe care ei le stiu. Spre exemplu daca fermierul stie ca pe langa terenul lui trece un rau sau ca acesta este situat langa o scoala atunci poate identifica foarte usor blocul fizic in aplicatia IPA On-Line.

Fermierul poate solicita asistenta centrelor APIA in vederea realizarii unei identificari corecte a blocului fizic. In plus, Primariile sunt obligate sa treaca in adeverinta pe care fermierul o solicita pentru APIA si numarul de bloc fizic.

De precizat ca termenul limita prevazut de legislatie pentru eliberarea adeverintei de la Primarie este de 30 de zile de la inregistrarea cererii. Mai mult, referitor la valabilitatea adeverintei, aceasta este eliberata pentru a fi folosita in campania de cerere din 2016, deci implicit nu mai are valoare dupa expirarea termenului de depunere, adica 10 iunie 2016.

”De anul acesta avem si imagini noi cu ajutorul carora fermierul poate identifica blocul fizic. Acesta poate cere ajutorul functionarilor APIA pentru a putea identifica blocul fizic, dar, atentie, finalizarea cererii se face doar cu completarea adeverintei eliberate de Primarie unde se specifica numarul de bloc fizic. Primaria nu are voie sa dea adeverinta fara sa treaca blocul fizic. Mai exact, Capitolul II b din Ordinul 619 prevede clar ca in privinta identificarii pe parcele a terenurilor aflate in proprietatea gospodariei/exploatatiei agricole fara personalitate juridica si a unitatilor cu personalitate juridica, Primaria trebuie sa treaca suprafata, categoria de folosinta si numarul de bloc fizic”, au declarat specialisti din cadrul APIA.

Atentie! In plus, Primaria are obligatia sa nu ceara fermierului achitarea taxelor locale in schimbul eliberarii adeverintei!

Fermierul trebuie sa declare toate parcelele agricole utilizate indiferent daca sunt eligibile sau nu pentru sprijin

Cu exceptia cazurilor prevazute la art. 11, alin. 21   din Ordinul MADR nr. 619/2015, cu modificari si completari, respectiv,

“(21) In sensul prevederilor art. 72 alin. (2) din Regulamentul  (UE) nr. 1306/2013, fermierii care detin parcele agricole cu o suprafata de pana la 0,1 ha nesolicitate la plata, pot sa nu le declare cu conditia ca suprafata insumata a acestor parcele sa nu depaseasca un hectar. ”

Pentru fiecare parcela se specifica: judetul (indicativul judetului),localitatea/comuna/oras, codul SIRUTA al localitatii, numarul blocului fizic in care este localizata parcela agricola. Numarul parcelei agricole – este un numar serial atribuit de catre fermier parcelelor agricole in cadrul blocurilor fizice. Parcelele se numeroteaza cu numere de la 1 la n. Din campania precedenta se pastreaza numerotarea parcelelor agricole. Parcelele primite prin transfer in anul precedent primesc numar de la n+1.

Se genereaza fisiere PDF cu parcelele digitizate care insa nu se tiparesc si nu se ataseaza la dosar, fiind stocate in serverul APIA. 

Atentie! Daca fermierul are cunostinta sau se observa pe imagine elemente neeligibile incluse in suprafata parcelelor digitizate si implicit in declaratia de suprafata 2016, el trebuie sa le excluda pentru a nu fi supus sanctiunilor.

Sursa: agrointel.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top