Surpriza economiei la nouă luni: consumul se ajustează puternic, dar investiţiile cresc neaşteptat de bine

economie_ecologica_bani.jpg

Growth, business, money.

Datele detaliate ale Institutului Naţional de Statistică (INS) în privinţa evoluţiei produsului naţional brut în primele nouă luni din an arată o scădere a consumului şi o creştere a investiţiilor . Industria şi agricultura au contribuit negativ la creşterea PIB, în vreme ce comerţul şi construcţiile sunt pe plus.

Datele INS reconfirmă o creştere a economiei, în primele trei trimestre din an de 4%, an/an, dar unele date din raportul Statisticii îi fac pe economişti ceva mai sceptici: creşterea, pe întreg anul, va fi de sub 4%. Nu este o creştere rea, dar trebuie ca economia să se reinventeze pentru a păstra această creştere.

Consumul s-a ajustat puternic în trimestrul al treilea al lui 2019, ceea ce pune problema găsirii unui nou motor de creştere a economiei, arată datele despre PIB publicate joi de Institutul Naţional de Statistică.

În timestrul al treilea, consumul, care a fost vedeta creşterii economice în ultimii şase- şapte ani, a crescut pe volum cu 4,5%, dar cu 5% ca indice de preţ (inflaţie). Ponderea consumului final efectiv a scăzut la 77,7% ca pondere în PIB, în T III, de la 81,3% în primele luni din an. De asemenea, contribuţia consumului la creşterea economică a fost în T III de 3,5%, faţă de o contribuţie de 4,3% pe primele nouă luni din an.

„Asistăm la o ajustare puternică a consumului. Nu ştim cum va fi în trimestrul al patrulea, dar înjurat sau neînjurat, consumul a fost… Mai multe detalii aici.

One thought on “Surpriza economiei la nouă luni: consumul se ajustează puternic, dar investiţiile cresc neaşteptat de bine”

  1. Balici Mihai spune:

    Ce mare surpriza
    cand datoria interna si externa a ajuns la 170 de miliarde de euro(cea mai marte in ultima suta de ani), cand ne imprumutam anual de 25 de miliarde de euro , cand falimentul bate la usa , noi ne ascundem dupa niste cifre nesemnificative pentru viitorul acestei tari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.