Surse de finantare pe timp de criza

finance.jpg

codrinpaveliucIn perioada de criza, pentru reducerea cheltuielilor, intreprinzatorii romani trebuie sa apeleze la surse de finantare non-bancare. In acest moment, in functie de domeniul in care activeaza firma si de tipul de activitate pe care doreste sa o finanteze, un IMM poate obtine finantare din fonduri nerambursabile (partial rambursabile mai bine sus) pentru o variata gama de activitati: de la activitati de productie (POSCCE), cercetare, resurse umane (POSDRU) pana la unele mai putin cunoscute cum ar fi organizarea de manifestari stiintifice (fonduri ANCS), schimburi de experiente in UE (Erasmus Entrepreneurs), energie regenerabila (ENERGIE INTELIGENTA – EUROPA II) si altele.

In randurile urmatoare veti gasi o scurta prezentare a catorva programe de finantare din care puteti obtine fonduri pentru afacerea dumneavoastra si linkurile catre paginile unde gasiti informatii complete.

British Council

 

Primul program este cel anuntat de Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS) si se refera la organizarea de manifestari stiintifice si expozitionale. Exista doua conditii pentru a putea fi finantate aceste evenimente:

 • Manifestarile stiintifice si expozitionale trebuie sa aiba participare internationala;
 • Manifestarile stiintifice cu participare internationala au un plafon maxim de finantare de 6000 RON.

Termenul limita pentru depunerea dosarului de finantare la Comisia 12 pentru Manifestari Stiintifice si Expozitionale este de 30 mai 2009. Trebuie avut in vedere ca organizatorii trebuie sa fie autorizati in organizarea de evenimente (sa aiba trecut ca domeniu de activitate in statut etc), iar evenimentele pentru care se solicita finantare trebuie sa aiba loc la cel putin 30 de zile dupa data limita de depunere.

Veti gasi Ghidul solicitantului, precum si alte informatii relevante aici. Fondul Social European in Romania a lansat pe data de 31 martie 2009 schemele de ajutor de stat pentru ocupare, formare generala si specifica si ajutorul de minimis adresat intreprinderilor ce se aplica Domeniilor de Interventie POSDRU.

Pentru schema de ajutor de stat “Bani pentru formare profesionala (generala si specifica)“, termenul limita este 30 octombrie 2009, ora 16.00, cererile de ajutor de stat putandu-se completa si transmite electronic prin sistemul informatic ActionWeb, aflat pe pagina de intranet a AMPOSDRU.

Aceasta schema de ajutor de stat se aplica urmatoarelor domenii de interventie POSDRU:- 2.1 “Tranzitia de la scoala la viata activa”;- 2.3 “Acces si participare la FPC”;- 3.2 “Formare si sprijin pentru interprinderi si angajati pentru promovarea adaptabilitatii”. Puteti gasi Ghidul Solicitantului, precum si alte informatii relevante aici. Agentia Executiva pentru Competitivitate si Inovare (EACI) a publicat un nou apel de finantare pentru 2009 “Energie Inteligenta – Europa II”. Programul Energie Inteligenta – Europa II are urmatoarele obiective:

1. Eficienta energetica si utilizarea rationala a energiei (SAVE) prin:- eficacitate energetica a cladirilor;- eficacitate energetica a produselor.

2. Resurse noi si regenerabile de energie (ALTENER) prin:- Electricitate provenita din sursele de energie alternativa;- Productia de caldura si de aer rece plecand de la energie alternativa (RES-H/C);- Aplicatii domestice si alte surse de energie alternativa la scara mica;- Biocarburanti.

3. Energia in transport (STEER) urmareste promovarea eficientei energetice si utilizarea de surse noi si regenerabile de energie in transport prin:- Carburanti alternativi si vehicole care nu polueaza;- Eficacitate energetica a transporturilor;- Intarirea capacitatii in transporturi pentru agentiile locale si regionale existente.

4. Initiative integrate:- retele locale pentru actiune locala;- comunitati de energie durabila;- bio-activitati;- servicii energetice;- formare in domeniul energiei inteligente (numai pentru profesori). Termenul limita de depunere a dosarelor este 25 iunie 2009, ora 17.00. Ghidul Solicitantului, precum si alte informatii relevante puteti gasi aici. Prin Erasmus pentru Tineri Intreprinzatori, se urmareste sprijinirea tinerilor intreprinzatori romani in vederea dezvoltarii unor competente relevante si dezvoltarea IMM-urilor prin intermediul unor stagii de formare in IMM-uri de succes dintr-o alta tara europeana. Activitatile eligibile includ:

 • Urmarirea la locul de munca a tuturor etapelor parcurse de un intreprinzator experimentat;
 • Cercetare de piata si dezvoltarea unor noi oportunitati de afaceri;
 • Dezvoltarea unui proiect, inovare si cercetare-documentare;
 • Improspatarea viziunii asupra modului de derulare a unei afaceri;
 • Intelegerea administrarii din punct de vedere financiar a unei afaceri (IMM);
 • Modul de realizare si sustinere al brandului, vanzarilor si marketingului firmei gazda;
 • Lucru in proiecte concrete in una sau mai multe activitati dintre cele mentionate mai sus.

Inregistrarea proiectelor se face printr-un sistem online pana la data de 31 decembrie 2009. BAS Romania acorda firmelor mici si mijlocii oportunitatea de a realiza diferite proiecte de consultanta in afaceri cu o cofinantare de 50%. Sunt eligibile atat firmele din sectorul serviciilor, cat si cele din sectorul productiei. Sunt eligibile proiecte cum ar fi :

 • implementarea sistemelor de management al calitatii;
 • restructurare/reorganizare;
 • studii de fezabilitate;
 • cautarea de investitori si parteneri strategici;
 • consultanta in dezvoltarea planului de afaceri;
 • implementarea si perfectionarea sistemelor de management informational (MIS);
 • consultanta in marketing;
 • consultanta tehnica;
 • proiectarea si modernizarea liniilor de productie;
 • alte servicii de consultanta.

Se acorda o cofinantare de 50% din costul serviciilor de consultanta, dar nu mai mult de 10.000 de euro. Momentan, nu a fost anuntat un termen limita pentru acest program.Pentru cooperarea transnationala a reprezentantilor lucratorilor si angajatorilor, Uniunea Europeana a lansat un nou apel pentru proiecte in materie de informare, consultare si participare la activitate intreprinderilor.

Prin acest nou apel, se finanteaza conferinte, seminarii, traininguri, schimburi de experienta, si diferite metode de diseminare a informatiei (publicatii, newslettere, websiteuri etc), precum si puncte de informare si observare la nivel transfrontalier. Candidatii eligibili sunt:

– parteneri sociali la toate nivelurile, din intreprinderi, din comitetele de intreprindere europene;

– in mod exceptional, organismele tehnice fara scopuri lucrative mandatate in mod specific de catre partenerii sociali.

S-au stabilit doua termene limita pentru depunerea cererilor in 2009:- 16 aprilie 2009 pentru operatiunile care debuteaza cel mai devreme la 16 iunie 2009;- 7 septembrie 2009 pentru operatiunile care debuteaza cel mai devreme la 7 noiembrie 2009 si cel mai tarziu la 22 decembrie 2009. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.