Tendinte privind oportunitatile de finantare in 2015

finance.jpg

finantare-roCe surprize ne va aduce anul 2015 in materie de programe de finantare? Care sunt tendintele si ce tipuri de proiecte vor fi finantate cu prepondenta? Iata intrebarile la care au binevoit sa raspunda reprezentantii firmelor de consultanta iConsult, PMS, Acces Project Investments si Odas Global Consulting carora le multumim frumos pentru colaborare.

Flaviu Manea – iConsult

Care considerati ca sunt tendintele pentru 2015 in domeniul finantarilor?
In domeniul public va continua finantarea infrastructurii publice. In domeniul privat se vor pastra directiile deja finantate – sectorul agricol si cel productiv si al prestarii serviciilor, se vor pune in aplicare mecanisme mai simple de derulare a procesului de selectie si de implementare a proiectelor.

Ce oportunitati sunt anuntate, ce sectoare si tipuri de proiecte vor fi finantate cu preponderenta?
In continuare infrastructura publica de utilitati (retea de drumuri, apa, canalizare, etc) si servicii publice (educatie, sanatate, protectie sociala) necesita investitii majore. Atingerea obiectivelor de convergenta economica necesita finantarea in continuare a motoarelor economice de baza: microintreprinderile si IMM-urile si sectoarele productive si de prestari servicii, cu accent pe caracterul inovator al proiectelor.

Costin Sorici – PMS

Care considerati ca sunt tendintele pentru 2015 in domeniul finantarilor?
Cred ca in 2015 se poarta agricultura si industria. Daca ne uitam cu atentie la modul in care sunt repartizate sursele de finantare, cel putin cele din mediul privat, vom vedea ca cei mai multi bani se distribuie prin POR si PNDR. Ambele programe urmeaza cel mai probabil sa fie lansate in martie 2015, cu proceduri simplificate fata de perioada 2007-2013, care sa favorizeze absorbtia mai rapida a banilor. Pe de alta parte, Guvernul pregateste o serie de noi programe pentru IMM-urile din productie si din mediul rural, derulate su forma unor granturi de minimis prin Directia pentru IMM-uri din Ministerul Economiei. Forma finala a acestora nu a fost inca anuntata, iar ea depinde foarte mult de adoptarea bugetului de stat pe 2015.

In ambele cazuri, finantarea prin fonduri europene sau de la bugetul de stat, prioritara este crearea de noi locuri de munca si dezvoltarea capacitatii de cercetare-dezvoltare-inovare a intreprinderilor. Practic, intreprinderile care nu vor reusi sa introduca tehnologii sau metodologii inovative in activitatea lor, vor fi vitregite la finantare. Proiectele trebuie deci sa urmareasca criteriile de selectie pe care finantatorul le propune si se adapteze la acestea daca vor finantare prin fonduri europene.
 
Ce oportunitati sunt anuntate, ce sectoare si tipuri de proiecte vor fi finantate cu preponderenta?
Asa cum am spus si mai sus, cele mai importante sectoare finantate vor fi industria (toate tipurile de industrie, dar cu prioritate cele cu valoare adaugata mare si medie), agricultura, cercetarea-dezvoltarea, sectorul IT&C. In 2014-2020 nu se finanteaza in mod direct intreprinderile mari, accentul fiind pus pe finantarea IMM-urilor, atat cele nou infiintate cat si cele cu vechime. Sectoarele de activitate finantate sunt diverse, de la industrii de toate felurile la prestarile de servicii cu valoare adaugata mare. De asemenea, o prioritate la finantare o vor avea proiectele ce propun transfer tehnologic, incubatoarele de afaceri si parcurile industriale si tehnologice. Evident nu vor lipsi de la finantare nici sanatatea, educatia si dezvoltarea resurselor umane. O noutate o reprezinta introducerea de finantari speciale, in cadrul actualului PNDR, pentru sectorul pomicol din Romania. Pentru prima oara, se vor putea finanta si proiectele integrate, adica cele care au actiuni finantate prin doua fonduri structurale.

Dana Ghinet – Acces Project Investments

Care considerati ca sunt tendintele pentru 2015 in domeniul finantarilor?
In urmatoarea perioada de programare sunt vizate investitiile in cercetare si inovare, tehnologia informatiei si comunicatiilor (TIC), cresterea competitivitatii IMM-urilor si dezvoltarea durabila. De asemenea, se observa o preocupare din ce in ce mai mare pentru crearea de parteneriate, in special pentru dezvoltarea clusterelor. Agricultura va fi in centrul atentiei ca urmare a bugetului generos alocat.

Ce oportunitati sunt anuntate, ce sectoare si tipuri de proiecte vor fi finantate cu preponderenta?
Cele mai multe oportunitati de finantare pentru entitatile private vor exista in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala si al Programului Operational Regional, acestea fiind doua dintre programele care beneficiaza de alocare financiara ridicata.

Dintre programele care se adreseaza cu preponderenta sectorului privat, PNDR dispune de cel mai ridicat buget din partea Uniunii Europene – aproximativ 8 miliarde de euro. Prin intermediul celor 14 masuri, programul va acorda finantare mai multor categorii de beneficiari eligibili, incepand de la persoanele fizice care isi asuma constituirea unui PFA pana la data semnarii contractului de finantare, fermieri, intreprinderi mici si microintreprinderi, si pana la grupurile de actiune locala. PNDR va sustine atat partea agricola, cat si activitatile non-agricole din mediul rural si va oferi finantare pentru dotarea fermelor, pentru investitiile in procesare si comercializare, pentru eficienta energetica, pentru investitiile din cadrul firmelor non-agricole, pentru dezvoltarea infrastructurii educationale, medicale si sociale.

POR are o alocare financiara de aproximativ 6 miliarde de euro si se va adresa in special IMM-urilor si autoritatilor publice, dar si altor categorii de beneficiari precum ONG-urile, unitatile de cult, furnizorii de servicii sociale, institutiile de invatamant, etc. Cele 12 axe prioritare care stau la baza programului vizeaza aspecte precum competitivitatea IMM-urilor, dezvoltarea urbana, infrastructura educationala, sanitara si sociala, cea de transport rutier, turismul. Cei mai multi bani sunt acordati pentru sprijinirea tranzitiei catre o economie cu emisii scazute de dioxid de carbon in toate sectoarele (aproape 3 mld euro).

Cu toate ca programele mentionate mai sus beneficiaza de o alocare financiara mai mare, vor exista oportunitati de finantare si prin intermediul celorlalte programe: Programul Operational Capital Uman (aprox. 3.5 mld euro), Programul Operational Competitivitate (peste 1 mld. euro), programul Operational Asistenta Tehnica (0.3 mld euro), etc.

Principalele noutati aduse de perioada de programare 2014 – 2020 fac referire la faptul ca liniile de finantare vor fi deschise pana la epuizarea bugetului si nu vor mai fi sesiuni delimitate temporal ca pana acum. De asemenea, se va incerca o reducere a birocratiei prin transmiterea online a proiectelor. Insa, in general, nu exista schimbari fundamentale in ceea ce priveste sectoarele si beneficiarii eligibili.

Oportunitatile concrete care se intrevad in urmatoarea perioada sunt dedicate intreprinderilor nou-infiintate, inovatoare si clusterelor care pot primi finantare pentru activitati de cercetare dezvoltare prin intermediul Programului Operational Competitivitate. De asemenea, se preconizeaza ca in luna februarie vor fi deschise primele masuri din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala.

Codina Ioana Sabau – Odas Global Consulting

Care considerati ca sunt tendintele pentru 2015 in domeniul finantarilor?

Anul 2015, numit” anul absorbtiei”, aduce cu el noi oportunitati de finantare nationala, europeana si internationala.

Bugetul alocat programelor nationale din 2015 a fost majorat, motiv pentru care IMM-urile din varii domenii de activitate vor avea oportunitatea sa elaboreze proiecte de anvergura, care sa contribuie la accelerarea cresterii economice a Romaniei.

Programele sociale si educationale prezinta un mare interes pentru cetateni, si nu numai, motiv pentru care se va continua finantarea lor. Departamentul pentru IMM-uri a prezentat propunerea pentru “Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor din sfera economiei sociale” in cadrul caruia se vor putea desfasura activitati specifice domeniului social. Pe langa acesta exista Programul Fondul ONG in Romania, finantat din granturi SEE si norvegiene si Programul Operational Capital Uman (POCU) 2014-2020 care sunt asteptate cu entuziasm de catre potentialii beneficiari.

Sanatatea, transporturile si energia regenerabila vor putea beneficia, de asemenea, de finantare din mai multe surse.

In contextul Strategiei Europa 2020, se incurajeaza dezvoltarea proiectelor CDI (Cercetare, Dezvoltare si Inovare) atat la nivelul centrelor universitare cat si al intreprinderilor, rata de investitie fiind scazuta in acest domeniu la ora actuala. Programul Operational Competitivitate 2014-2020 si Programul Orizont 2020 sprijina aceasta initiativa si stimuleaza dezvoltarea capacitatilor si infrastructurii CDI, atat in domeniul public, cat si cel privat, ajutandu-le sa atinga un nivel calitativ superior oricaror altor practice folosite astazi. O alta zona de interes sunt proiectele TIC (Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor), acestea fiind vizate atat de intreprinderi, cat si de institutiile publice.

Cu ajutorul implementarii acestor proiecte se urmareste furnizarea unor servicii electronice care sa corespunda atat cerintelor de calitate, cat si de siguranta ale beneficiarilor, ajutandu-i sa atinga un grad de satisfactie la nivelul mediei europene.

Tot la nivel European o tendinta este agricultura, fiind una dintre cele mai importante ramuri ale economiei europene. Astfel vor continua investitiile in aceasta zona, atat in mediul privat, cat si in cel public. Modernizarea spatiului rural romanesc si conservarea si punerea in valoare a patrimoniului cultural ajuta la promovarea si dezvoltarea turismul autohton dincolo de granitele tarii.

Ce oportunitati sunt anuntate, ce sectoare si tipuri de proiecte vor fi finantate cu preponderenta?

In prima parte anului se vor lansa cereri de propuneri de proiecte dedicate IMM-urilor din varii domenii de activitate si intreprinzatorilor debutanti din mediul urban si rural. Acestia vor avea sansa sa atraga finantari nerambursabile din fonduri guvernamentale si fonduri europene. Unul dintre factorii determinanti al competitivitatii este concurenta, motiv pentru care multe intreprinderi trebuie sa-si adapteze strategia in functie de modificarile ce apar in structura cererii. Crearea unor noi intreprinderi competitive atat pe plan intern, cat si pe plan extern poate duce la o crestere economica durabila.

In 2015, Programul SRL-D va acorda facilitati pentru microintreprinderile nou-infiintate, beneficiari eligibili fiind antreprenorii debutanti, indiferent de varsta pe care o au.

Persoanele din mediul rural vor putea beneficia, incepand cu 2015, de finantare din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020. Intr-o prima etapa se vor lansa masurile Modernizare ferme si Instalare tineri fermieri, care faciliteaza investitiile pentru zona de productie, urmand ca in perioada urmatoare sa se deschida si celelalte linii de finantare, dedicate activitatilor neagricole, modernizarii infrastructurii rutiere, dezvoltarii infrastructurii educationale etc.

Intreprinderile, centrele universitare si organizatiile de cercetare vor primi finantare din cadrul Programului Operational Competitivitate 2014-2020 si Orizont 2020, care promoveaza dezvoltarea durabila la nivel mondial.

In lunile care vor urma asteptam cu interes aprobarea programelor europene din noul exercitiu financiar, 2014-2020 si crearea unui mediu favorabil dezvoltarii activitatilor economice si sociale.

One thought on “Tendinte privind oportunitatile de finantare in 2015”

  1. Daniel spune:

    Extrem de utile informatiile prezente in articol!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.