Teodorovici: De la 1 ianuarie 2015, functionarii implicati in sistemul de gestionare a fondurilor europene vor fi evaluati

teodorovici-cretu.jpg

teodorovici-cretuIn cadrul intalnirii Comisarului European pentru Politica Regionala, Corina Cretu, cu ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, au fost convenite noi masuri pentru cresterea absorbtiei fondurilor europene, si anume: modificarea Programului Operational Asistenta Tehnica, astfel incat sa poata fi solicitata rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate pentru plata functionarilor implicati in sistemul de implementare a fondurilor europene; in plus, se doreste evaluarea tuturor celor care lucreaza in acest sistem.

De la 1 ianuarie 2015 vom aplica un sistem de evaluare a performantei functionarilor implicati in sistemul de gestionare a fondurilor europene. Doar acele persoane care performeaza la locul de munca vor primi, in continuare, majorarea salariala asigurata de Uniunea Europeana pentru functionarii din sistemul de gestionare a fondurilor UE. O alta masura agreata astazi, este modificarea Programului Operational Asistenta Tehnica, care reprezinta un pas important pentru rambursarea integrala a salariilor personalului care lucreaza pe fonduri europene“, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

In cadrul acestei intalniri, s-a mai discutat si despre rata de absorbtie a fondurilor europene, respectiv despre inceperea utilizarii fondurilor europene alocate Romaniei pentru perioada de programare 2014 – 2020.

Am discutat ce mai avem de facut noi, Romania, in actualul cadru financiar pentru a avea o rata de absorbtie cat mai mare la finalul perioadei de programare 2007 – 2013, adica in decembrie 2015. Acum rata de absorbtie curenta a fondurilor structurale si de coeziune a ajuns la aproximativ 44%. Cred ca Romania va atinge o rata de absorbtie de 80% la sfarsitul anului 2015, nivelul actual reprezentand un argument in plus in acest sens. In ceea ce priveste inceperea atragerii fondurilor alocate pentru perioada de programare 2014 – 2020, Romania va insista in a lansa primele apeluri de proiecte inca din luna noiembrie a acestui an. Este foarte important ca Romania sa inceapa cu dreptul perioada de programare 2014 – 2020. Nu cred ca mai exista cineva, in tara sau in afara tarii, care sa-si inchipuie ca Romania ar mai putea pierde ani de zile in utilizarea fondurilor europene, asa cum s-a intamplat la inceputul perioadei de programare 2007 – 2013. Fondurile europene sunt principala sursa de finantare pentru Romania, pe care tara noastra trebuie sa o foloseasca la maximum“, a adaugat ministrul Fondurilor Europene.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.