Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, s-a intalnit cu Corina Cretu, Comisarul European pentru Politica Regionala, pentru a discuta despre stadiul in care se afla Romania la capitolul fonduri europene si solutii prin care se poate accelera absorbtia acestora.
„Am discutat despre solutiile pentru optimizarea utilizarii fondurilor europene si pentru accelerarea absorbtiei. In principal, optimizam utilizarea fondurilor europene prin fazarea proiectelor in cazul carora exista riscul sa nu fie finalizate pana la sfarsitul acestui an, iar prin aceasta solutie degrevam bugetul de stat de suportarea cheltuielilor care vor fi efectuate dupa 31 decembrie 2015.
Proiectele vor fi impartite in doua etape de implementare, pentru a solicita decontarea cheltuielilor eligibile facute pana la finalul anului 2015 din fondurile alocate pentru perioada de programare 2007 – 2013. Sumele cheltuite in a doua etapa a implementarii acestor proiecte vor fi rambursate din fondurile alocate Romaniei pentru perioada de programare 2014 – 2020. In acelasi timp, pentru a accelera absorbtia in acest an, ultimul in care mai putem cheltui fondurile alocate Romaniei pentru perioada de programare 2007 – 2013, identificam proiecte finantate din surse publice, care pot fi finalizate pana la sfarşitul anului 2015, pentru a solicita decontarea acestora din fondurile UE. Subliniez ca aceasta solutie este permisa de regulamentele europene si a fost folosita si de alte state membre. Am aplicat deja aceasta solutie la nivelul Programului Operational Sectorial Transport si la nivelul Programului Operational Sectorial Mediu, iar acum intentionam sa extindem abordarea prin identificarea tuturor proiectelor autoritatilor publice locale, care sunt in implementare si care respecta regulile si principiile europene. Pentru a cointeresa primarii sa sprijine aceasta solutie, propunerea mea este ca autoritatile publice locale care vin cu proiecte ce vor fi decontate din fonduri europene sa primeasca o parte importanta din suma rambursata de Comisia Europeana. Tot din perspectiva decontarilor retrospective, vrem sa identificam noi categorii de cheltuieli eligibile in scopul amendarii programelor operationale 2007 – 2013, pentru a putea solicita Comisiei rambursarea de fonduri suplimentare. Avem datoria de a gasi solutii pentru a atrage o suma cat mai mare din fondurile alocate tarii noastre. Nu in ultimul rand, vreau sa subliniez ca apreciez initiativa doamnei Comisar Corina Cretu de a crea initiativa Task Force, care va ajuta statele membre cu o rata de absorbtie redusa sa investeasca o parte cat mai mare din fondurile ramase din perioada 2007 – 2013 si sa adopte masuri strategice pentru exercitiul 2014 – 2020”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
Corina Cretu i-a recomandat ministrului Teodorovici sa se implice activ in lucrarile grupului de lucru creat pentru a ajuta statele membre cu probleme de absorbtie:
„Suntem gata sa facem tot ce tine de noi pentru a va ajuta sa investiti cat mai multi bani in lunile care au mai ramas pentru utilizarea fondurilor din perioada 2007 – 2013, dar avem nevoie sa veniti in intampinarea noastra cu cele mai bune si mai eficiente solutii pentru a face acest lucru.”
Una dintre solutiile pentru care comisarul european si-a exprimat deja sustinerea este finantarea retroactiva a proiectelor:
„Vreau sa intelegeti ca este un efort foarte mare pentru Comisie sa analizeze si sa avizeze aceste proiecte intr-un timp atat de scurt si ca nu incurajam aceasta practica in viitor, dar avem toata bunavointa de a recurge si la aceasta ultima solutie pentru a ajuta statele membre sa utilizeze o parte cat mai mare din fondurile ramase. Cu totii ne dorim sa atingem obiectivele stabilite de comun acord intre Romania si Comisie.”
Cu aceeasi ocazie, Corina Cretu a subliniat importanta folosirii instrumentelor financiare in implementarea politicii de dezvoltare regionala:
„Instrumentele financiare reprezinta viitorul fondurilor de coeziune. Cu ajutorul lor, putem face de zece ori mai mult, cu aceeasi bani. Ma astept ca Romania sa inteleaga aceasta oportunitate si sa dubleze ponderea instrumentelor financiare in perioada 2014 – 2020.”
In final, comisarul l-a incurajat pe ministrul Teodorovici sa sprijine implementarea Initiativei pentru IMM-uri in Romania:
„Romania are sansa de a da un exemplu si altor state membre prin implementarea Initiativei pentru IMM-uri. Am sa scriu Guvernului de la Bucuresti si am sa le recomand sa acorde intreaga sustinere acestei Initiative.”
Sursa: Ministerul Fondurilor Europene