Transformarea mentala a Regiunii Dunarii

Transformarea mentala a Regiunii Dunarii –

castana fierbinte sau nou pol de creativitate profitabila

Pariul transformarii/renasterii  spatiului plasmuit candva edenic de Johann Strauss – dunarean –  sa fie destinat sa ramana o simpla nalucire ego- tista, fatalmente caduca sau o himera utopica de ne-reanimat ?!?

Mai are oare sansa acest spatiu sa isi forjeze o noua identitate coeziva, consistenta si entuziasta in asa fel incat cosmarul razboaielor interetnice, frustrarile intre spatii de fapt inter comunicante sau tranzactionismul meschin, inglodat, urduros sa fie definitiv anatemizate si convertite in Erzatzul unei renasteri identitare esential diferite? Ca semn, ca intentie, ca tendinta regional perceptibila …

Dupa mai bine de un deceniu de preparative de laborator si negocieri, popoarele din zona Dunarii au acum parte nu doar de un document strategic – Strategia UE pentru Regiunea Dunarii, cunoscuta prescurtat drept SUERD, ci si de un context social si politic mai generos ca nicicand! Mai ramane in mod practic doar sa actionam echilibrat si subtil. Nimic mai anevoios, insa. Sunt atatea piedici, rivalitati sau forme de ambiguitate afabila care se contrapun birocratic, cel mai adesea, unei asemenea vaste operatiuni de relansare danubiana. Nu doar a Sperantei – pana nu demult zagazuita, ci si unor initiative, actiuni si proiecte explorativ pragmatice fara comparatie cu oricare alte perioade istorice din trecut.

Intr-adevar, Romania a fost parte integranta a procesului inca de la inceput. In ultima vreme insa, datorita valtorilor politichesti de pe agitatele maluri damboviteano-clujene, credibilitatea diplomatica, politica si administrativa ale Bucurestiului sunt intr-o evidenta pierdere de viteza in raport cu generoasele intentii ale Bruxelles-ului… Timpul insa al demararii marilor proiecte- fanion sau strategice a sosit cu prisosinta. Cine are urechi de auzit, cum spunea poetul A E Baconschi, sa auda! …  Nimic mai fals ca acum nu ar fi momentul sau ca nu sunt bani, ne este vitala doar un pic de rezonabilitate pentru a schimba: scara de valori, perspectivarea strategica reala, stilul de lucru, orientarea spre proiecte si capacitatea de a iesi din tabloidizarea bahlita in care ne afunda tristele figuri pe care mediile le-au adus in prim planul agendei publice. Chiar daca nu se potriveste intocmai, rasturnarile cruciale provocate la Marea Baltica – prin Strategia proprie deja aplicata – pot reprezenta nu doar un simplu studiu de caz, ci si o poveste cu multe invataminte benefice.

La acest moment, societatea civila din macro regiune, asadar si din Romania, detine reperele majore, are jalonati pilonii bazali pe care sa evolueze, prioritatile si chiar practicile de succes anterior din care sa se inspire din plin. Presiunea merita sa fie facuta de jos in sus, asa cum o cere explicit Parlamentul European, un vector important de sustinere pentru succesul transpunerii viziunii parintilor Strategiei precum: comisarul european Hahn, austriacul Erhard Buzek, germanii Peter Langer de la izvorul Dunarii sau  Dr. Treisch de la Fundatia STEINBEIS din landul Baden-Wurttemberg, dar si figuri marcante din spatiul romanesc precum Eric Bartha si primul coordonator national din Romania, ambasadorul Viorel Ardeleanu. Pe fondul tocmai al marilor dezbateri si redefiniri din macro regiune, conectarea initiativei si cu Bazinul Marii Negre si cu Regiunea Europeana Rhon-Alpi e mai aproape decat oricand ca sansa de reusita practica.

Tocmai de aceea, prin lansarea oficiala a Catedrei Internationale Onorifice pentru SUERD sub Presedintia Onorifica a marelui diplomat al Natiunilor Unite, Ambasadorul Liviu BOTA, implicit formarea Retelei Nationale a Promotorilor, Facilitatorilor si Expertilor SUERD “Danube PROFEX” cu sprijinul Academiei Romane, ANCS si ANFP ca si a Clubului “Danube Strategy  Stakeholders” desemneaza energic si persuasiv un nou orizont/spatiu de actiune vizionara si temerara care abia isi asteapta  configurarea si roadele ! Ar merita sa facem sa lucreze astfel marile oportunitati de proiecte si profesionale, transnationale, care abia se formeaza.

Pentru detalii suplementare si participare la Ceremonia Oficiala de Lansare a Retelei Nationale si a Clubului SUERD, puteti consulta siteul: http://www.houseofeurope.ro/SUERD/index.html .

Sever Avram

Sever Avram

Sever AVRAM - coordonator general - Platforma de Actiune si Interventie Rapida a Societatii Civile in favoarea stimularii absorbtiei Fondurilor Europene "EU-RO Clearing Funds". A lucrat ca si consilier de afaceri publice pentru Comisia Europeana in Romania si a contribuit la elaborarea capitolului de politici sociale si dezvoltarea resurselor umane din cadrul Planului national de aderare al Romaniei la Uniunea Europeana. Incepand cu anul 1996,  a activat ca si consultant si/sau trainer in domeniul institutiilor si fondurilor UE, al comunicarii, relatiilor publice si lobby-ului in cadrul a numeroase proiecte europene finantate direct de Comisia Europeana de la Bruxelles,  Departamentul de Stat al SUA, Open Society Institute, precum si de mari finantatori privati internationali sau autohtoni. In urma unui proiect PHARE pe care l-a coordonat, incepand cu anul 2004, se ocupa de organizarea sub egida Platformei CEFTAC (www.ceftac.ro) a “Zilei Europene a Concurentei si Competitivitatii in Romania” si a altor evenimente pentru mediul de afaceri. Din anul 2006, a avut initiative speciale legate de absorbtia fondurilor UE, incepand cu saloanele regionale si scolile de vara de la Constantza si Baile Sovata pana la cele doua editii deja desfasurate  ale Forumului Civic si de Afaceri pentru stimularea absorbtiei fondurilor UE (Bucuresti, in 2007 si 2008). Coordoneaza activitatea de consultanta pe proiecte a CPS (Consortiul Parteneritului Strategic) si a Atelierului Interactiv de Idei, Proiecte si Investitii Inovative (www.StructuralFunds.ro).  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top