INTERVIU Tudor Pitulac: „Ma mandresc ca nu am certificare din aceea CNFPA prin care in 3 zile devii mega expert in MP pentru toata viata.”

Tudor_Pitulac_Custom_2Tudor Pitulac este un sociolog si un politolog de renume international. Din 2004 detine titlul stiintific de doctor in Filosofie cu lucrarea „Idei si proiecte in reconstructia spiritului comunitar in spatiul romanesc”. In ultimii 10 ani a dobandit o experienta aparte in domeniul proiectelor de cercetare – dezvoltare – inovare, elaborand si coordonand implementarea unor proiecte finantate prin competitie locala, regionala, nationala si internationala. Din 2008 este managerul proiectului CREA Cooperare regionala pentru excelenta antreprenoriala, primul si cel mai mare proiect strategic implementat in Regiunea de dezvoltare NE. Proiectul este co-finantat cu 2.5 milioane de euro de Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.

 

Managementul-Proiectelor.ro: Ce parere aveti despre incapacitatea Romaniei de a atinge o rata mai mare de 3.5 %, in ce priveste absorbtia fondurilor europene?Tudor Pitulac: Cauze profunde: incapacitatea funciara a omului politic din Romania de a avea perspectiva istorica; clientelismul endemic. Solutii prime pentru cresterea ratei de absorbtie: prefinantare 30% din bugetul total; respectarea termenelor de onorare a cererilor de rambursare.

Cum ar putea un manager de proiect sa nu depaseasca bugetul alocat?

T.P.: Ca gluma in legatura cu intrebarea precedenta as spune ca e simplu: sa managerieze in Romania un proiect finantat din fondurile structurale sau din altele similare. Asta deoarece nu va avea bani nici sa atinga macar bugetul alocat. Un foarte bun project management plan, cu un bun risk management plan. Altfel spus, sa isi merite badge-ul de manager de proiect.

Ce fel de certificari aveti in managementul-proiectelor (MP)?

T.P.: Am o diploma de master in managementul proiectelor, iar acum sunt in pregatirea examenului pentru certificare PMP in cadrul PMI – am  obtinut acceptul pentru sustinerea examenului, l-am si programat si nu mai trebuie decat sa il promovez. Si daca tot nu m-ati intrebat, va spun si ce nu am si ma mandresc ca nu am: certificare din aceea CNFPA prin care in 3 zile devii mega expert in MP pentru toata viata.

Cat de importanta este o astfel de certificare pentru cineva care doreste sa aiba aceasta profesie?

T.P.: O certificare puternica este inestimabila. Este o conditie esentiala dar nu si suficienta ca sa existi. Sa nu uitam ca din 31.08.2012 va intra incet-incet in viata intregii lumi ISO project management standard 21500.

Care este motivul pentru care masterul de MP de la Univ. „Petre Andrei” din Iasi a fost corelat cu disciplina „campanii publice”?

T.P.: Am initiat si am condus acel program de ciclul II. Folosesc timpul trecut pentru ca am fost nevoit sa il inchid anul trecut din lipsa de combatanti. Veti intelege acum mai bine aversiunea mea pentru acele asa-zise certificari CNFP. Acte normative precum Legea 339 din 3 decembrie 2007 nu pot produce decat asemenea anomalii. Desi, se face trimitere in text la faptul ca exista diverse privilegii, cei care absolva o forma de pregatire in MP, nu definesc catusi de putin ce inseamna pregatire, cine ar avea dreptul sa ofere asa ceva etc. Revin la intrebarea dvs. Pe langa proiectele de dezvoltare in domenii diverse, o arie in care Romania are nevoie de profesionisti este cea a campaniilor publice. Educarea maselor pana la un nivel minimal acceptabil ar trebui sa fie punctul de plecare pentru o reforma in educatie.

Cum se imbina sociologia cu managementul de proiecte?

T.P.: Minunat, desigur. Dar eu nu sunt licentiat doar in sociologie. Am si o licenta in stiinte politice si am obtinut un doctorat in filosofie. Toate se imbina perfect cu managementul proiectelor in sensul ca folosesc constant in activitatea de manager de proiect competentele si cunostintele acumulate in perioada de pregatire in aceste domenii. Dar cu siguranta filonul sociologic pe care nu ma indoiesc ca il am ma ajuta cel mai mult. Capacitatea de a integra intr-o viziune globala ceea ce ai identificat in profunzime pe secvente este o unealta miraculoasa.

Ce trebuie luat in considerare cand un manager formeaza o echipa de proiect?

T.P.: Raspund raportandu-ma exclusiv la proiecte mari si doar la echipa de management. Ceea ce conteaza enorm este experienta anterioara. Mai exact cu cine ai lucrat. Cred ca orice manager de proiect ar trebui sa isi construiasca si sa insiste sa isi foloseasca propria echipa macar la nivelul nucleului dur. Si ca sa trimit si catre un concept cu intetia de orientare generica spun: echilibru.

Cum reusiti sa integrati persoane intr-o echipa si apoi sa le faceti active?


T.P.:
Pentru raspunsul la aceasta intrebare ma voi raporta la echipa de implementare. Eforturi cu adevarat pentru a integra o persoana in echipa nu fac decat atunci cand exista o oferta restransa pentru specialisti pentru o pozitie neacoperita. Altfel, cea care trebuie sa faca eforturi este persoana in cauza. Onestitatea este aici cheia. Expun la debut fiecarei persoane situatia in liniile sale fundamentale, marchez zonele interzise si indic consecintele accesului in oricare dintre ele: imposibilitatea revenirii. Altfel este parte a echipei deja.

Puteti oferi un mesaj cititorilor site-ului Managementul-Proiectelor.ro?

T.P.: Cred ca deja am facut-o.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top