Tulcea: Doar un sat din Delta va putea atrage fonduri europene pentru reteaua de canalizare

canalizare.jpg

Doar una din cele aproape 20 de localitati din Delta Dunarii, satul Chilia Veche, va putea atrage fonduri europene in actuala perioada de programare pentru realizarea unui sistem de canalizare.

Situatia este cauzata de faptul ca normele europene nu permit realizarea unor asemenea investitii in localitati cu mai putin de 2.000 de locuitori ori multe din comunele din Delta nu au in patru localitati din componenta atata populatie, a afirmat directorul societatii, Ionel Caraman.

“Singura localitate care va avea investitii in retele de apa si apa potabila este Chilia Veche. Aici, vor fi sisteme de apa potabila, apa uzata, statie de pompare apa uzata si statie de epurare. Aceasta statie de epurare se va realiza dupa tehnologii moderne si va utiliza stuful in tratarea apei uzate”, a declarat, Ionel Caraman.

Statia de epurare va fi realizata dupa modelul unui obiectiv din Republica Moldova, potrivit sursei citate.

“Statia de epurare este prevazuta cu o tehnologie de epurare mecanica si biologica, precum si cu un sistem de prelucrare a namolului in filtrele plantate cu stuf. Apa uzata este mai intai supusa unui proces de degrosare si apoi pompata in doua etaje de filtre cu stuf unde se produce epurarea biologica si tratarea namolului. La o perioada de 7-10 ani, filtrele de stuf sunt curatate, iar namolul va fi adus pe calea apei si pe uscat la statia de epurare din Tulcea pentru incinerare”, a mai spus Caraman.

Investitia va fi pusa in practica dupa ce va primi avizul Ministerului Fondurilor Europene.

Doar doua din cele aproape 20 de localitati din Delta Dunarii, orasul Sulina si satul Maliuc, au retele de canalizare functionale.

Cea din orasul Sulina a fost extinsa si modernizata in perioada de programare anterioara printr-un proiect european realizat de societatea Aquaserv SA.

Reteaua de canalizare din satul Maliuc are insa o vechime de aproape 60 de ani si deserveste doar blocurile de pe faleza localitatii. Comuna Maliuc are in componenta cinci sate.

Alte trei sate din Delta Dunarii, Mila 23, Crisan si Sfantu Gheorghe, au sisteme de canalizare nefunctionale, din diferite motive. La Sfantu Gheorghe, sistemul finalizat anul trecut urmeaza sa fie pus in functiune anul acesta, dupa ce autoritatea locala abia a incheiat lucrarile de bransare a gospodariilor la sistem. La Mila 23 si Crisan, sistemele de canalizare nu functioneaza din cauza lipsei bransamentelor si a unor avize de racordare la reteaua de energie.

Sursa: Agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.