UE a decis sa simplifice procedurile pentru accesarea fondurilor europene

974x468.jpg

Reprezentantii UE au anuntat ca vor simplifica regulamentul politicii de coeziune pentru perioada 2014-2020. Masurile vin in sprijinul beneficiarilor si al autoritatilor nationale si locale care acceseaza fonduri europene.

In baza propunerilor facute de Grupul la nivel inalt pentru simplificare, infiintat in 2015, reprezentantii Comisiei Europene, ai Parlamentului European si ai Consiliului European au hotarât sa efectueze o serie de modificari ale regulamentului politicii de coeziune pentru perioada 2014-2020.

Modificarile aduse vor veni in sprijinul beneficiarilor, prin reducerea birocratiei, dar vor avea in vedere si facilitarea combinarii fondurilor strucuturale si de investitii europene cu Fondul European pentru Investitii Strategice (FEIS).

Prin urmare, s-a decis ca beneficiarii vor putea folosi estimari, cum ar fi pretul global, pentru anumite categorii de cost, ce privesc, spre exemplu, angajatii, asigurarile sau chiria.

De asemenea, negociatorii europeni au decis sa acorde stimulente autoritatilor nationale si locale care administreaza proiecte din fonduri europene – pe viitor, fondurile politicii de coeziune ce au fost investite in proiecte FEIS nu vor mai necesita cofinantare nationala.

Regulamentul revizuit va deschide posibilitatea unor instrumente financiare combinate in care contributia politicii de coeziune acopera prima pierdere.

„O politica de coeziune mai simpla si mai flexibila reprezinta o prioritate pentru noi, si in ceea ce priveste perioade viitoare de programare, post-2020. Facem acest lucru pentru cetateni, antreprenori, mediul de afaceri si toti potentialii beneficiari ai fondurilor europene“, a declarat Corina Cretu, comisar european pentru politica regionala, initiator al Grupului la nivel inalt pentru simplificare.

Sursa: Adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.