UE aloca 120 milioane de euro autoritatilor locale pentru instalarea de spoturi wi-fi gratuite in zonele publice

wifi-public.jpg

Uniunea Europeana va debloca 120 de milioane de euro, incepand din 2018, pentru a permite instalarea a mii de spoturi de wi-fi gratuite in toata Europa, in locuri publice, precum parcuri, spitale sau biblioteci, in baza unui text aprobat pe 12 septembrie de Parlamentul European.

Programul, al carui principiu a fost anuntat in urma cu un an de presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, in discursul sau despre “starea Uniunii”, vizeaza sa distribuie in pana la 8.000 de orase si sate, din toate statele membre, “bonuri de cumparaturi” in valoare de 20.000 de euro, permitand realizarea de lucrari de instalare de conexiuni wi-fi.

Se urmareste simplificarea la maximum a procedurilor pentru a face acest serviciu accesibil inclusiv pentru primarii de sate, care nu sunt la curent cu formalitatile europene, uneori complexe.

Pentru a cere aceste bonuri, reprezentantii colectivitatilor locale vor putea sa se conecteze la un portal dedicat, unde vor gasi si o lista cu firmele autorizate sa faca lucrarile de instalare. Companiile, in baza bonului, se vor adresa apoi autoritatile europene, pentru a fi platite.

Colectivitatile care vor sa beneficieze de sistem trebuie sa se angajeze sa finanteze, cel putin trei ani, mentenanta punctelor de conexiune si costul abonamentului catre operatorii care vor furniza internet. Bonurile vor fi distribuite pe principiul “primul venit, primul servit”, dar Comisia a prevazut un mecanism pentru a asigura o repartizare geografica echitabila.

Sursa: Administratie.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.