UE, BERD si BEI finanteaza cu 92 milioane de euro constructia unui gazoduct intre Romania si Republica Moldova

gazoduct.jpg

Uniunea Europeana (UE), Banca Europeana pentru Investitii (BEI) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) vor oferi un pachet de finantare de 92 de milioane de euro pentru constructia unei conducte de gaz natural intre Romania si Chisinau, potrivit unui comunicat al BERD.

BEI si BERD ofera fiecare cate un imprumut de 41 de milioane de euro, iar UE acorda un grant in valoare de 10 milioane de euro, cu scopul de a imbunatati securitatea energetica a Moldovei. Fondurile vor fi indreptate catre I.S. Vestmoldtransgaz, o companie detinuta de stat care va construi si va opera conducta de gaz si interconectorul Romania-Moldova.

Proiectul va completa conectarea sistemelor de transmisie de gaz ale Romaniei si Moldovei legand Chisinau de interconectorul dintre Iasi si Ungheni, oras din Moldova, aflat la granita cu Romania. Interconectorul a fost construit in 2014 pentru a ajuta Moldova sa isi diversifice sursele de energie. Peste 90% din energia folosita in Moldova depinde de importuri. Uniunea Europeana a oferit un grant de sapte milioane de euro pentru realizarea interconectorului.

Ca parte din noul pachet financiar, guvernul din Moldova a fost de acord sa implementeze un pachet de reforme pentru promovarea liberalizarii pietei energiei si imbunatatirea competitiei in sector.

Sprijin suplimentar vine din partea Swedish International Development Cooperation Agency (Sida) care ofera aproape 600.000 de euro pentru un studiu de fezabilitate realizat de firma de consultanta in inginerie Fichtner GmbH. Compania va evalua aspectele tehnice, economice, sociale, de piata si de mediu ale proiectului.

Mai mult, BERD ofera un grant de finantare de un milion de euro din propriile fonduri pentru a sprijini implementarea proiectului, inclusiv asistenta juridica.

BEI finanteaza proiecte in Moldova pe baza unei dispozitii a Uniunii Europene pentru tarile vecine din est, numit External Lending Mandate (ELM).

BERD este cel mai mare investitor institutional in Moldova, cu o investitie cumulativa de peste 1,1 miliarde de euro in mai mult de 110 proiecte in agrobusiness, energie, sectorul financiar, infrastructura si industria prelucratoare.

Sursa: Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.