UE ofera fonduri europene pentru combaterea desertificarii. Fermierii romani pot beneficia

agricultura_0345874839_41451900.jpg

Desertificarea este un fenomen tot mai amplu intalnit pe teritoriul Uniunii Europene. In tot mai multe zone, terenuri agricole care anterior erau fertile si productive devin din ce in ce mai uscate. De aceea, in cadrul Uniunii Europene s-a adoptat un cadru strategic prin care sa se combata si sa se previna acest fenomen extrem de ingrijorator.

Pentru a confirma eficacitatea masurilor luate dar si pentru a aprecia gradul de desertificare actual la nivelul UE, Curtea de Conturi Europeana va desfasura un audit, cu privire la cadrul strategic al Uniunii Europene.

Variatiile climatice dar si interventia umana reprezinta principalele cauze ce genereaza fenomenul desertificarii. Practicile de gestionare nesustenabila a terenurilor si schimbarile bruste de temperatura elimina substantele nutritive din sol, lasandu-l infertil si imposibil de utilizat in agricultura.

,,Desertificarea poate antrena diminuarea productiei de alimente, infertilitatea solului si reducerea rezistentei naturale a terenurilor si a capacitatii acestora de stocare a carbonului. (…) Aceste fenomene, la randul lor, pot conduce la saracie, la probleme agravate de sanatate din cauza prafului antrenat de vant si la un declin al biodiversitatii’’, a declarat Phil Wynn, membrul Curti de Conturi responsabila de acest audit.

De asemenea, eroziunea solului, temperaturile tot mai ridicate si deficitul de apa din sol amplifica fenomenul de desertificare. Sudul Portugaliei, o regiune importanta din Spania, sudul Italiei, Cipru, sud-estul Greciei sau zone izolate din Bulgaria si Romania sunt destul de afectate de desertificare, acest fenomen accentuandu-se de la an la an.

Conform unor studii recente, 44% din suprafata Spaniei, 33% din suprafata Portugaliei, 20% din suprafata Greciei si Italiei prezinta un risc accentuat de eroziune a terenului. Cea mai grava situatie se intalneste in Cipru, unde aproximativ 57% din suprafata tarii este in pericol iminent de desertificare.

Mai multe detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top