Confruntata in ultima vreme cu derivele de la regulile statului de drept din partea Ungariei si Poloniei, Uniunea Europeana a constat ca amenintarile cu activarea articolului 7 din Tratatul UE, cel care suspeda dreptul de vot al unui stat membru in cadrul Consiliului, nu au efecte. De aceea, Bruxelles-ul va trece la taierea fondurilor europene, acesta si din cauza faptului ca aplicarea articolului 7 poate fi blocata prin veto de un membru UE.
Negocierile pentru implementarea acestei masuri vor incepe oficial in primavara urmatoare, dupa ce Comisia Europeana isi va prezenta propunerea privind noul buget multianual al Uniunii (2020-2026). In realitate, dezbaterile au inceput deja si sunt dificile. in special, germanii, dar si francezii, ameninta ca accesul la aceste fonduri va fi conditionat de respectarea statului de drept.
„Fondurile de coeziune pot fi insotite de conditionalitati legate de respectarea statului de drept“, a declarat pentru „Le Monde“ Nathalie Loiseau, ministrul francez al afacerilor europene.
„Cu privire la statul de drept, Franta si Germania sunt pe aceeasi lungime de unda “, a adaugat oficialul francez.
Potrivit surselor „Le Monde“, ministrii de finante ai UE au discutat, de asemenea, pe 15 noiembrie, la Consiliul Ecofin, despre problema fondurilor de coeziune si posibila conditionalitate a acestora. Franta si Germania sunt implicate in mod special.
O asemenea decizie ar putea lovi greu Polonia. Pentru perioada 2014-2020 a fost una din tarile membre care a beneficiat foarte tare de fondurile UE, cu un pachet total de 86 de miliarde de euro provenind din Fondurile Structurale Europene (Fondul de Coeziune si Fondul Social European).
La sfarsitul lunii octombrie si comisarul european pentru Justitie, ceha Vera Jourova, a declarat ca Bruxellesul ar trebui sa utilizeze mai bine fondurile europene pentru a sprijini statul de drept. „ Cred ca ar trebui sa ne gandim la conditionarea ferma a respectarii statului de drept de acordarea fondurile de coeziune“, a subliniat comisarul european.
Potrivit informatiilor furnizate de Agentia Europa ( site specializat in chestiuni comunitare), comisia are in vedere cateva scenarii pentru reducerea fondurilor de coeziune in contextul bugetului multianual 2020-2026, mai ales ca iesirea Marii Britanii din UE va priva bugetul Uniunii de venituri anuale de cel putin 10 miliarde de euro. Unul dintre scenarii prevede o reducere drastica de 30% a sumelor alocate politicii de coeziune.
Sursa: Adevarul.ro