Un proiect al UE cauta inlocuitori naturali ai substantelor sintetice

cercetare.jpg

AGROCOSProiectul AGROCOS, finantat de UE, exploreaza lumea plantelor in cautarea de inlocuitori naturali ai ingredientelor sintetice utilizate in prezent in produse cosmetice si in produse agrochimice precum insecticidele, erbicidele si fungicidele.

Analizand moleculele prezente in natura pentru a descoperi o noua generatie de ingrediente naturale, AGROCOS urmareste sa deschida calea spre produse inovatoare care raspund preocuparilor consumatorilor in ceea ce priveste impactul ingredientelor sintetice asupra sanatatii lor si asupra mediului. Aceasta abordare este in concordanta cu strategia UE de a se baza mai mult pe resurse biologice regenerabile si durabile pentru a satisface atat necesitatile consumatorilor, cat si ale industriei.

Un proiect al UE cauta inlocuitori naturali ai substantelor sintetice
    
Proiectul se va incheia in luna septembrie a anului 2014, iar pana in prezent cercetatorii au identificat 30 de molecule promitatoare. Acestea sunt testate de partenerii comerciali ai consortiului – Korres, o firma greaca ce produce cosmetice, si BASF (Germania), unul dintre cei mai mari fabricanti de produse chimice la nivel mondial.

In prezent, Korres testeaza cinci molecule cu proprietati antioxidante in combinatie cu un agent de protectie impotriva razelor ultraviolete si alti compusi cu rol de prevenire a hiperpigmentarii, cunoscuta si sub numele de lentigou senil.

Compania a produs compusi si a standardizat extracte in cadrul unui proiect pilot. Bazandu-se pe rezultatele cercetarilor efectuate de AGROCOS, Korres intentioneaza sa lanseze o noua linie de produse in urmatorii doi ani.
    
Lena Korres, care lucreaza in cadrul companiei ca director de dezvoltare a marcii, a declarat ca proiectul a oferit Korres oportunitatea de a avea acces la o gama larga de competente si de potentiale ingrediente. „Pentru noi, acesta este un lucru fantastic, deoarece ne va oferi nu doar ingrediente specifice, ci si un cuprinzator index de ingrediente, in cadrul caruia sunt prezentate in detaliu avantajele oferite de fiecare ingredient si modul in care aceste ingrediente ne pot ajuta in domeniul cosmeticelor,” a adaugat ea.
    
Intre timp, BASF testeaza proprietatile insecticide, fungicide si erbicide ale diversilor compusi. Cererea tot mai mare de produse alimentare ecologice a creat o nevoie stringenta de pesticide naturale care pot fi utilizate in culturi certificate ca „ecologice”. De asemenea, inlocuitorii naturali ai pesticidelor sunt in mod normal mai putin toxici pentru oameni, sol si mediu in general. De obicei, acestia afecteaza doar organismele daunatoare vizate si organismele inrudite, fara a pune in pericol alte animale. in plus, tind sa fie biodegradabili.

Cercetarile efectuate de AGROCOS se bazeaza pe „bioprospectare„, o tehnica prin care se cauta compusi valorosi la diverse specii. Pentru AGROCOS, aceasta inseamna examinarea moleculelor de plante pentru a le identifica pe cele cu proprietatile dorite pentru produse cosmetice sau pentru pesticide.

Máire Geoghegan-Quinn, comisarul european pentru cercetare, inovare si stiinta, a declarat: „AGROCOS este un excelent exemplu despre modul in care fondurile UE pot inspira cercetari inovatoare care stimuleaza competitivitatea, cresterea si locurile de munca in Europa, protejand in acelasi timp sanatatea oamenilor si mediul. Vom continua sa investim in acest tip de cercetare si inovare in cadrul noului nostru program Orizont 2020.”
    
AGROCOS a creat, de asemenea, un index de 3.600 de extracte bioactive produse din aproximativ 1.800 de specii de plante. Aceasta va fi pusa la dispozitie, astfel incat si alti cercetatori si alte companii sa poata cauta in ea molecule care ar putea fi valoroase pentru industrie. BRUKER Biospin, Germania, partener in cadrul proiectului, studiaza posibilitatea de a comercializa un instrument dezvoltat in cursul proiectului, care identifica compusi naturali cunoscuti in extracte vegetale.

Este de asteptat ca, pana la sfarsitul proiectului, noi compusi extrasi din resursele oferite de biodiversitatea mondiala sa fie disponibili pentru a fi utilizati ca ingrediente noi in produse cosmetice,” a declarat coordonatorul proiectului, Leandros Skaltsounis, de la National and Kapodistrian University din Atena. „In domeniul substantelor agrochimice, conform previziunilor noastre, compusii promitatori vor fi punctul de plecare pentru crearea unor agenti agrochimici tot mai specializati.”

Istoricul dosarului

Proiectul AGROCOS, care a beneficiat de o finantare din fonduri UE de 2,9 milioane de euro, reuneste companiile Korres, BASF si BRUKER Biospin, precum si sase centre de cercetare si universitati din Franta, Grecia, Panama, Elvetia si Africa de Sud.

Proiectul a primit finantare in cadrul celui de-Al saptelea program-cadru pentru cercetare si dezvoltare tehnologica (2007-2013) al Uniunii Europene.

La 1 ianuarie 2014, Uniunea Europeana a lansat un nou program de cercetare si inovare, denumit Orizont 2020. In urmatorii sapte ani, se vor investi aproximativ 80 miliarde EUR in proiecte de cercetare si de inovare pentru a sprijini competitivitatea economica a Europei si pentru a extinde frontierele cunoasterii umane. Bugetul UE pentru cercetare se concentreaza pe imbunatatirea vietii cotidiene in domenii precum sanatatea, mediul, transporturile, alimentele si energia. Parteneriatele de cercetare cu industriile farmaceutica, aerospatiala, auto si electronica incurajeaza, de asemenea, investitiile din sectorul privat destinate sa sprijine cresterea si crearea de locuri de munca de inalta calificare in viitor. Orizont 2020 va acorda o atentie si mai mare transformarii ideilor excelente in produse, procese si servicii comercializabile.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top