Un proiect finantat de UE vizeaza tratamentul personalizat pentru femeile depistate cu cancer la san

Femeie_violenta_cancer.jpg

Femeie_violenta_cancerIn luna octombrie s-a desfasurat o campanie de sensibilizare a oamenilor cu privire la cancerul de san, ce a adus in discutie subiecte precum tratamente posibile si ingrijirea paliativa a femeilor care sufera de aceasta boala. Pe durata vietii, conform statisticilor, una din opt femei este diagnosticata cu cancer de san. Medicina personalizata este un domeniu de cercetare care promite, si care a fost abordat intr-o serie de proiecte de cercetare finantate de UE.

Proiectul TRANSBIG, finantat de UE, va corela mai bine activitatea de laborator si tratament prin intermediul cercetarii translationale, a declarat doamna Fatima Cardoso, directoarea stiintifica a Centrului Clinic Champalimaud din Lisabona, Portugalia: „TRANSBIG a contribuit la reducerea fragmentarii cercetarii translationale in domeniul cancerului de san prin intensificarea relatiilor dintre cercetatorii europeni de varf in domeniu. El a condus, de asemenea, la lansarea cu succes a ceea ce se considera a fi unul dintre cele mai inovatoare trialuri in domeniul cancerului de san din ultimul deceniu.”

In 2015 vom cunoaste si care sunt rezultatele trialului, cunoscut sub acronimul MINDACT. In cadrul acestui trial se investigheaza daca exista posibilitatea ca pacientii sa nu mai faca chimioterapie, dupa interventia chirurgicala, cu ajutorul analizei genomice.

Trialurile clinice au demonstrat ca chimioterapia, desi este eficace, poate conduce la cancere secundare, la afectiuni ale cordului, la menopauza precoce si la functii cognitive diminuate. Toate acestea in conditiile in care se estimeaza ca o proportie substantiala de pacienti cu cancer de san in stadiu timpuriu sunt supratratati, afirma doamna Cardoso. MINDACT poate insemna evitarea chimioterapiei in cazul a 10 – 20% dintre pacienti.

In MINDACT au fost inscrise peste 6 600 de femei din 9 tari, studiul fiind condus de Organizatia europeana pentru cercetarea si tratamentul cancerului (European Organisation for the Research and Treatment of Cancer – EORTC) si conceput in colaborare cu Grupul international pentru cercetarea cancerului de san (Breast International Group – BIG), coordonatorul proiectului TRANSBIG.

Alte proiecte UE de cercetare in domeniul cancerului de san includ EPIC, in cadrul caruia s­a studiat modul in care modificarile regimului alimentar ar putea sa previna cancerul de san. Proiectele CareMore si CTCTRAP urmaresc obtinerea de informatii privind celulele tumorale circulante si ADN-ul din sange, pentru a ghida diagnosticarea timpurie si tratamentul femeilor cu cancer de san metastatic. Totodata, ASSURE urmareste sa identifice metodele de ajustare a screeningului cancerului de san la necesitatile individuale si sa dezvolte alternative la mamografie – metoda inadecvata pentru depistarea cancerului la femeile cu sani densi.

Context

Cancerul de san continua sa fie cel mai frecvent tip de cancer pe plan mondial, determinand decesul mai multor femei decat orice alt tip de cancer. In UE, in 2012, un numar record de femei, 364 449, au fost diagnosticate cu aceasta boala. UE a investit 160 de milioane de euro in cercetarea cancerului de san din 2007 pana in 2013, iar sprijinul va continua prin intermediul programului Orizont 2020, noul program de cercetare si inovare pentru perioada 2014-2020.

La data de 1 ianuarie 2014, Uniunea Europeana a lansat un nou program de cercetare si inovare, denumit Orizont 2020. In cursul urmatorilor sapte ani, aproape 80 de miliarde de euro for fi investite in proiecte de cercetare si inovare, pentru a sprijini competitivitatea economica a Europei si pentru a extinde frontierele cunoasterii umane. Bugetul UE pentru cercetare este dedicat in principal imbunatatirii vietii cotidiene in domenii precum sanatatea, mediul, transporturile, alimentele si energia.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top