Regio: Peste 10 milioane de lei pentru reabilitarea unui muzeu si a unui liceu din judetul Prahova

Muzeul_ceasului.jpg

Muzeul_ceasuluiLa sediul ADR Sud Muntenia s-a semnat contractul de lucrari pentru reabilitarea Muzeului Ceasului „Nicolae Simache”, finantat in cadrul programului Regio.

Ordinul de incepere a executiei lucrarilor este dat din 29 iulie, iar in data de 31 iulie va fi predat amplasamentul catre constructor.

Muzeul va fi reabilitat cu ajutorul fondurilor Regio aferente Axei prioritare 1 „Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor – poli urbani de crestere”, Subdomeniul „Poli de crestere”. Valoarea totala a contractului de finantare este de 7.949.234,58 lei, din care valoarea totala eligibila este de 6.271.031,95 lei (5.038.774,17 lei fonduri nerambursabile FEDR; 1.106.837,14 lei fonduri din bugetul national; 125.420,64 lei cofinantarea eligibila a beneficiarului).

Durata de implementare este de 36 de luni, perioada de timp in care va fi restaurat si consolidat monumentul de arhitectura de importanta nationala si universala, unic in reteaua muzeelor din Romania.

Lucrarile de restaurare si consolidare propuse prin proiect urmeaza sa recupereze intreg repertoriul de finisaje si decoratii, redandu-se in acest fel edificiului valoarea arhitecturala originara. Lucrarile vizeaza consolidarea structurii, refacerea modenaturii fatadelor, a tamplariei, a finisajelor interioare, a tencuielilor, a pardoselilor, extinderea instalatiilor electrice, de apa si canalizare. De asemenea se vor executa lucrari de amenajare exterioara, trotuare de protectie, alei, imprejmuire, spatii verzi.

Patrimoniul Muzeului Ceasului „Nicolae Simache” numara in prezent peste 4.000 de piese si componente specifice, de mare valoare si atractivitate, ilustrand evolutia sistemelor de masurat timpul din secolele al XVI-lea – al XIX-lea, de la primele ceasuri – cadranele solare, ceasurile arzatoare, cu apa sau cu nisip – pana la ceasornicele mecanice, cutiile muzicale ce functioneaza cu mecanismele de la ceasornice, precum si ceasurile-bijuterii.

Cu acelasi prilej s-a semnat primul contract de finantare ce vizeaza infrastructura educationala in judetul Prahova, pentru proiectul „Reabilitare, consolidare, extindere Liceu Tehnologic Maneciu, Prahova”.

Comuna Maneciu, in calitate de beneficiar, va primi fonduri nerambursabile Regio, in cadrul Axei prioritare 3 „Imbunatatirea infrastructurii sociale”, Domeniul major de interventie 3.4 „Reabilitarea/ modernizarea/ dezvoltarea si echiparea infrastructurii pentru formarea profesionala continua”.

Valoarea totala a contractului de finantare este de 8.589.784,69 lei, din care valoarea eligibila nerambursabila este de 6.701.881,70 lei (5.696.599,45 lei reprezinta fonduri nerambursabile FEDR, 871.244,61 lei fonduri de la bugetul national, iar 134.037,64 de lei cofinantarea eligibila a beneficiarului).

Contractul de finantare prevede reabilitarea, extinderea si consolidarea a doua corpuri de cladire, dotarea cu echipamente informatice, precum si conectarea la internet. Prin implementarea acestui proiect se va imbunatati calitatea infrastructurii educationale a Liceului Tehnologic Maneciu, care include invatamant primar, gimnazial, liceal, seral, precum si scoala de arte si meserii.

In urma investitiei realizate cu fonduri nerambursabile Regio, se va asigura un spatiu adecvat desfasurarii procesului educational pentru elevi si cadre didactice, ce va fi dotat in conformitate cu legislatia in vigoare, in vederea atingerii standardelor europene. De rezultatele acestui proiect, ce are ca durata de implementare 24 de luni, vor beneficia 1.417 elevi.

Sursa: ADR Sud Muntenia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top