Un sfat pe zi – Idei de afaceri in criza

27 de ani, doctorand, Iasi

Intrebare: Sunt un tanar de 27 de ani. Nu imi permit sa imi deschid o afacere deoarece nu as avea in primul an, primele luni, suficiente fonduri pentru a asigura viabilitatea acesteia. Nu am in acest moment nici un venit care sa ma faca eligibil pentru un credit bancar, singurul meu venit fiind o bursa doctorala POSDRU (de 1850 lei pe care nu o mai primesc de cateva luni bune deoarece universitatea mea nu isi respecta obligatiile), aceasta nefiind considerand eligibila de catre banci. Ce fel de afacere as putea deschide eu, atat pentru asigurarea unui venit, cat si a unui viitor?”

Raspuns: In momentul de fata, trebuie sa te orientezi spre munca “in folosul comunitatii“, ca sa spun asa. Tinand cont de resursele financiare, materiale si umane pe care le ai la dispozitie, iti propun sa te indrepti spre domeniul non-guvernamental.

Infiintarea unui ONG intr-un anumit domeniu (educatie, mediu, tineret, agricultura, economie etc.) pe care tu il consideri viabil sau a unei asociatii de profil (producatori, muzicieni, consultanti, lobby etc.) dureaza aproximativ 30 de zile si costa in jur de 1000 de lei (costurile se impart intre cei 3 membri fondatori ai asociatiei – minim 3). Asociatiile din domeniul societatii civile nu sunt neaparat non-profit, ele putand oferi, acolo unde e cazul, servicii de consiliere, training diferitilor parteneri cu care intra in contact, realiza proiecte din surse proprii sau externe (guvernamentale, europene: EVS, POSDRU, etc.). Pentru o organizatie noua, un bun inceput ar fi parteneriate cu organizatii puternice din domeniu in cadrul unor proiecte existente sau pe termen lung (in agricultura, la nivel national: FNPAR si Federatia Agrostar, iar la nivel european: CEJA, BEUC etc.).

Pentru detalii suplimentare legat de acest domeniu, nu ezitati sa ma contactati.

About Codrin Paveliuc

Codrin Paveliuc Olariu este cercetator postdoctoral in cadrul Departamentului de Economie si Dezvoltare Rurala a Gembloux Agro Bio Tech, University of Liege, Belgia. Are un doctorat in Management si marketing in agricultura, Master in Management agricol, fiind Inginer Diplomat in Agricultura. Specialist in politici publice pe probleme cum ar fi securitatea alimentara, agricultura sau dezvoltarea rurala, a lucrat cu Groupe de Bruges, Guvernul Romaniei (MADR) , Comisia Europeana si diverse companii de consultanta. Este Presedintele Comitetului Director al YPARD (Young Professionals` Platform for Agricultural Research for Development) si fondator al YPLD (Young Professionals in Local Development).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.