Un sfat pe zi – Invatamant superior

Anonim, 41 de ani, conferentiar, Bucuresti

Intrebare: “In acest moment, institutiile de invatamant superior din Romania sunt evaluate pentru a fi clasificate in functie de noile criterii propuse/date spre dezbatere publica de Ministerul Educatiei. S-au cerut autoevaluari ale cercetarii stiintifice din partea conducerii universitatii mele (cerute de minister) care vor contribui la punctajul final. Cred ca foarte multe universitati care acum sunt incadrate ca IOSUD si au drept de organizare atat a programelor de licenta, master si doctorat vor fi declasificate din simplul motiv ca unele acte nu au fost depuse la timp sau motive financiare, politice etc. Credeti ca nu se puteau face aceasta ierarhizare diferit pentru a se asigura o mai buna calitate a procesului educational?”

Raspuns: Personal, sunt adeptul managementului privat in institutiile de invatamant superior si a dreptului acestora de a isi stabili singure programele de studii si curricula in fiecare an, cu aprobare de la minister bineinteles, dar cu mai putina birocratie decat acum. Daca o universitate nu este capabila, financiar si administrativ, sa reziste din acest punct de vedere si sa asigure o calitate superioara a actului educational si rezultate bune, concrete in cercetare (proiecte internationale, nu articole stiintifice cotate BDI), atunci e recomandabila fuziunea acestora (consortiile universitare nu dau aceleasi rezultate).

Raspunsul direct la intrebarea dumneavoastra este DA, se puteau realiza criterii mai bune de ierarhizare, dar nu asta ar fi trebuit sa fie modalitatea de obtinere a unei mai bune calitati in invatamantul superior. Autonomia universitara, daca este folosita cum trebuie, este cea care va duce la performanta.

About Codrin Paveliuc

Codrin Paveliuc Olariu este cercetator postdoctoral in cadrul Departamentului de Economie si Dezvoltare Rurala a Gembloux Agro Bio Tech, University of Liege, Belgia. Are un doctorat in Management si marketing in agricultura, Master in Management agricol, fiind Inginer Diplomat in Agricultura. Specialist in politici publice pe probleme cum ar fi securitatea alimentara, agricultura sau dezvoltarea rurala, a lucrat cu Groupe de Bruges, Guvernul Romaniei (MADR) , Comisia Europeana si diverse companii de consultanta. Este Presedintele Comitetului Director al YPARD (Young Professionals` Platform for Agricultural Research for Development) si fondator al YPLD (Young Professionals in Local Development).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.