Un sfat pe zi – VI

scrisoare.jpg

codrinpaveliucG.E., 33 de ani, consultant, Bucuresti

Intrebare: „Sunt consultant in management si lucrez cu diferite companii multinationale la strategii de CSR de aproape 5 ani. Recent mi-a atras atentia din aceasta perspectiva dezvoltarea comunitara, dar, avand in vedere multitudinea de organizatii si proiecte existente in Romania in acest domeniu, am decis sa extind aria de expertiza asupra dezvoltarii locale. Care crezi ca ar fi punctul de pornire intr-un proiect de CSR in dezvoltare locala?”

Raspuns: Pentru realizarea unui proiect de CSR in dezvoltare locala (in mediul rural), va recomand sa luati in calcul punerea in valoarea a legaturilor rural – urban existente intre centrele urbane si comunitatile rurale din imediata proximitate. Prin valorificarea acestora, ambele pot creste si se pot dezvolta mult mai bine din punct de vedere economic, social, cultural, ambiental etc.

27 de ani, doctorand, Iasi

Intrebare: Sunt un tanar de 27 de ani. Nu imi permit sa imi deschid o afacere deoarece nu as avea in primul an, primele luni, suficiente fonduri pentru a asigura viabilitatea acesteia. Nu am in acest moment nici un venit care sa ma faca eligibil pentru un credit bancar, singurul meu venit fiind o bursa doctorala POSDRU (de 1850 lei pe care nu o mai primesc de cateva luni bune deoarece universitatea mea nu isi respecta obligatiile), aceasta nefiind considerand eligibila de catre banci. Ce fel de afacere as putea deschide eu, atat pentru asigurarea unui venit, cat si a unui viitor?”

Raspuns: In momentul de fata, trebuie sa te orientezi spre munca „in folosul comunitatii”, ca sa spun asa. Tinand cont de resursele financiare, materiale si umane pe care le ai la dispozitie, iti propun sa te indrepti spre domeniul non-guvernamental.

Infiintarea unui ONG intr-un anumit domeniu (educatie, mediu, tineret, agricultura, economie etc.) pe care tu il consideri viabil sau a unei asociatii de profil (producatori, muzicieni, consultanti, lobby etc.) dureaza aproximativ 30 de zile si costa in jur de 1000 de lei (costurile se impart intre cei 3 membri fondatori ai asociatiei – minim 3). Asociatiile din domeniul societatii civile nu sunt neaparat non-profit, ele putand oferi, acolo unde e cazul, servicii de consiliere, training diferitilor parteneri cu care intra in contact, realiza proiecte din surse proprii sau externe (guvernamentale, europene: EVS, POSDRU, etc.). Pentru o organizatie noua, un bun inceput ar fi parteneriate cu organizatii puternice din domeniu in cadrul unor proiecte existente sau pe termen lung (in agricultura, la nivel national: FNPAR si Federatia Agrostar, iar la nivel european: CEJA, BEUC etc.).

Pentru detalii suplimentare legat de acest domeniu, nu ezitati sa ma contactati.

Am primit, in cadrul acestei serii de articole, foarte multe mesaje prin care mi s-a cerut ajutorul sau sfatul. Insa un mesaj pe care l-am primit aseara a avut o cerere specifica, aceea de a publica urmatorul continut pe acest blog.

Anonim, 27 de ani, Botosani

Va las pe dumneavoastra sa comentati atat tonul, cat si mesajul poeziei.

C.A., 37 de ani, sef ferma, Bucuresti

Intrebare: „In cadrul unei societati comerciale cu profil agricol, considerati ca, din punct de vedere managerial, este mai bine sa stabiliti o strategie pe termen scurt sau pe termen lung?Personal consider ca, in agricultura, nu poti sa realizezi o strategie pe termen lung, sau chiar mediu, deoarece depinzi foarte mult de factorii climatici.”

Raspuns: Fiind vorba de o strategie manageriala, se poate discuta doar de o strategie pe termen lung. In functie de situatia firmei dumneavoastra (care trebuie analizata de un specialist in management), puteti opta fie pentru o strategie de crestere (concentrare, specializare, integrare verticala, diversificare), fie de stabilitate sau unele strategii defensive (lichidare, renuntare etc.). Se poate aplica totodata un mix intre aceste strategii pentru diferite unitati din cadrul firmei in functie de necesitati.

Puteti reveni cu mai multe detalii despre activitatea firmei dumneavoastra aici si, impreuna, putem creiona o strategie manageriala pentru aceasta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top