Una dintre cele mai mari Gradini Zoologice din Romania, modernizata pentru ore de biologie tinute in aer liber

646x404-2.jpg

Infiintata in anul 1980, Gradina Zoologica din Calarasi este printre cele mai mari din tara. intinsa pe o suprafata de 10 hectare, parcul care adaposteste 74 de specii de pasari si animale se modernizeaza. Autoritatile locale au investit 330.000 de euro, fonduri europene, pentru reabilitarea infrastructurii de mici dimensiuni si promovarea in scop didactic a unui ecosistem piscicol.

Astfel, aici profesorii, alaturi de elevi vor putea veni sa tina ore in aer liber. intregul ecosistem poate fi utilizat, asa cum s-a si intentionat in etapa de pregatire a proiectului, ca zona de desfasurare a orelor de biologie si zoologie, ca zona de relaxare si informare in acelasi timp, printr-un contact direct cu natura, atat de catre elevi, cat si de orice persoana dornica sa petreaca timp in natura, intr-un context putin diferit de acela al uni parc clasic.

“Au fost amenajate 3 insule, un bazin cu o suprafata de aproximativ 4.200 mp luciu de apa, alei, foisoare cu banci si mese de lemn, precum si materiale informative educative. Bazinul este amenajat in scop didactic si pregatit in acest sens prin plantarea diverselor specii de plante specifice baltii dunarene: papura, stuf, salcie etc. In crengile de salcie rupte cuibaresc pescarusi, rate, si alte pasari care sunt atrase de zona propice pentru asa ceva.

Bazinul nu a fost gandit ca sa fie umplut cu apa decat la nivelul existent in acest moment, tocmai pentru a face posibila observarea plantelor care au fost plantate special si se dezvolta in acest ecosistem. Pasari de balta precum pelicanii, ratele, dar si lebedele-locatari mai vechi ai Gradinii Zoologice, au fost aduse sa vietuiasca in zona amenajata.

Pentru informatii privind pasari, plante si animale specifice zonei de balta dunarene au fost realizate planse care prezinta, aproape in mod didactic, informatii minimale despre acestea”, povesteste Cristian Tatavura, directorul Zoo Calarasi.

Mai multe detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.