Unde gasesti cel mai bun credit de 50.000 de lei

ban7.jpg

Cele mai convenabile imprumuturi in moneda nationala au dobanzi anuale efective sub 11%.

Romanii care vor sa ia un credit de consum au scapat de grija deprecierii leului. Creditele de consum in lei au devenit in ultimul timp mult mai avantajoase decat cele in euro, datorita costurilor mai mici.

In timp ce ofertele cele mai bune in moneda europeana au un cost total de la 12,5% pe an, la lei dobanda anuala efectiva ajunge la circa 11%. Daca luam in calcul creditele pentru cei care incaseaza salariul prin banca, aceasta coboara chiar sub 11% pe an.Fie ca este vorba de o achizitie in lei sau euro, creditul in moneda nationala se dovedeste astfel mult mai avantajos pentru cei care isi incaseaza salariile in lei, deoarece nu vor mai avea de suportat riscul valutar. Pentru cele mai ieftine credite de pe piata, costul total (dobanzi plus comisioane) al unui imprumut de 50.000 de lei, acordat pe perioada maxima de cinci ani, este de circa 14.000 – 15.000 de lei, deci aproximativ 25% din valoarea creditului. Rata lunara este de circa 1.000 – 1.100 de lei.

Dobanda fixa sau variabila?

Cele mai ieftine credite de pe piata au dobanzi fixe, care raman neschimbate pe intreaga perioada de derulare a creditului. Dobanzile variabile se calculeaza in functie de indicele Robor si o anumita marja. Un dezavantaj al dobanzii fixe este ca debitorii nu pot beneficia de o eventuala scadere a dobanzii interbancare. Diferentele de dobanda intre cele mai ieftine credite, care au dobanzi fixe, si restul ofertelor pot compensa partial acest neajuns.

Un alt dezavantaj al imprumuturilor cu dobanda fixa este ca, daca debitorul vrea sa ramburseze bani in avans, ar putea avea de achitat un comision de pana la 1% din sold. Pentru creditele cu dobanda variabila bancile nu percep comision de rambursare anticipata.

De la inceputul anului, dobanda interbancara la lei a scazut si aceasta tendinta ar putea continua. Indicele Robor la 3 luni, in functie de care sunt exprimate cele mai multe dintre dobanzile variabile, era la inceputul anului de aproape 6% pe an, iar acum a ajuns la 4,7% pe an.

Totodata, bancile incearca sa scada costul de finantare de pe piata locala prin depozite, ceea ce creeaza, alaturi de diminuarea Robor, premise pentru ieftinirea suplimentara a imprumuturilor in lei.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top