Sedinta Consiliului pentru Dezvoltare Regionala (CDR) Nord-Vest a avut loc pe 15 mai 2012, la Zalau. Printre propunerile de proiecte de pe ordinea de zi a sedintei s-au aflat aprobarea raportului anual al Agentiei de Dezvoltare Regionala (ADR) Nord-Vest pe anul 2011, prezentarea stadiului implementarii Programului Operational Regional (POR), precum si realocarea unor fonduri economisite in cadrul POR. Membrii CDR au aprobat in deschiderea sedintei raportul anual al ADR Nord-Vest.
„ADR Nord-Vest este o organizatie ajunsa la maturitate; dupa infiintarea in 1999 organizatia a evoluat, in 2011 avand in gestiune proiecte de aproape 550 milioane de euro. In rapoartele anuale prezentam de 11 ani Consiliului de Dezvoltare Regionala Nord-Vest, intr-o forma concisa, intreaga activitate din anul precedent. In acest raport am incercat sa punem mai mult accent pe impactul activitatilor pe care ADR Nord-Vest le-a desfasurat”, a subliniat Claudiu N. Cosier, directorul general al ADR Nord-Vest.
In continuare, acesta a declarat ca „din punctul de vedere al implementarii Programului Operational Regional am reusit, finalmente, sa cream premisele unei potentiale bune absorbtii la nivelul programului, prin gradul de contractare de aproximativ 80 % si totalul platilor efectuate de 22,7%. Totusi, in contextul anului electoral 2012 trebuie spus ca nivelul contractarii poate reprezenta un risc, dupa cum si nivelul platilor comparat cu nivelul prefinantarii arata un risc evidentiat de incetinire a implementarii„.
Aprobarea raportului a fost urmata de prezentarea stadiului implementarii POR. Doamna Sanda Catana, director executiv al Directiei de Implementare a Programului Operational Regional a subliniat impactul finantarilor acordate prin POR in regiune: 106 proiecte implementate, avand ca rezultate 5672 elevi care invata in scoli reabilitate, 760 persoane beneficiaza de servicii mai bune in unitatile medicale modernizare, 778 de beneficiari ai centrelor sociale, 362 de locuri de munca infiintate de cele 77 de microintreprinderi care a finalizat proiectele. Cea mai importanta problema subliniata a fost cea a corectiilor financiare aplicate in implementarea proiectelor, care se cifreaza la peste 18 milioane de euro.
„In opinia reprezentantilor autoritatilor locale, corectiile financiare pot fi un element care sa duca la blocarea proiectelor. De aceea cred ca este nevoie de o decizie care sa rezolve prin modificari de sistem aceasta amenintare asupra implementarii in continuare a proiectelor. Viitoarea reuniune a comitetului de Monitorizare este un bun prilej pentru reprezentantii ADR si CDR de a sustine in fata factorilor de decizie posibilele amenintari si riscuri ale lipsei unei decizii in acest domeniu„, a declarat Tiberiu Marc, presedintele Consiliului Judetean Salaj si totodata vicepresedintele CDR Nord-Vest. Aceste corectii sunt asimilate economiilor rezultate la finalizarea proiectelor, sume din care ADR Nord-Vest a solicitat sa se finanteze proiecte din lista de rezerva.
„Noi am solicitat supra-contractarea pe mai multe domenii, astfel incat acesti bani sa nu se piarda iar la nivelul regiunii sa se realizeze absorbtia intregii sume alocate. La axa 3 a fost cea mai mare disponibilitate pentru realocari„, a aratat doamna Sanda Catana.
In acest context, avand in vedere economisirea a aproximativ un milion de euro (4,1 milioane de lei) pe domeniul 3.3 – „Imbunatatirea dotarii cu echipamente a bazelor operationale pentru interventii in situatii de urgenta”, ADR Nord-Vest a propus realocarea acestor fonduri la unul dintre celelalte domenii de finantare din cadrul axei 3 – „Imbunatatirea infrastructurii sociale”.
Membri CDR au aprobat acesta realocare pentru finantarea a 3 proiecte de investitii pentru scoli, respectiv:
- „Reabilitare scoala cu clasele I-VIII in loc. Dorolt, com. Dorolt, judetul Satu-Mare” (beneficiar Comuna Dorolt, Satu-Mare, in valoare de 1,5 milioane de lei);
- „Implementarea masurilor de eficienta energetica la Scoala cu clasele I-VIII, Ion Creanga din Municipiul Satu Mare” (beneficiar Primaria Municipiului Satu Mare, in valoare de 1,7 milioane de lei);
- „Imbunatatirea calitatii infrastructurii si a procesului educational in comuna Hodod prin extinderea si dotarea scolii Wessellenyi (beneficiar Consiliul Local Hodod, in valaore de 1,2 milioane de lei).
Cu prilejul acestei sedinte, CDR Nord-Vest a avizat si contractele semnate in perioada 16.12.2011 – 15.05.2012 de catre Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest, in calitate de Organism Intermediar, si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, in calitate de Autoritate de Management pentru Implementarea Programului Operational Regional 2007 – 2013.
Este vorba despre 73 de contracte de finantare in valoare de peste 300 de milioane de lei, majoritatea pentru proiecte ale microintreprinderilor (domeniul 4.3) si proiecte din cadrul axei 1 (polul de crestere, poli de dezvoltare si centre urbane), dar si pe domeniile 3.4 – Imbunatatirea infrastructurii educationale, 2.1 – Infrastructura de transport si 5.1 – Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural.
Sursa: ADR Nord-Vest