Ungaria a primit un credit de 500 milioane de euro de la BEI pentru reabilitarea retelei de drumuri

ungaria.jpg

Banca Europeana de Investitii (BEI) va oferi imprumuturi preferentiale pentru a finanta dezvoltarea retelei de drumuri din Ungaria pana in anul 2020, ca urmare a unui acord pentru o linie de credit in valoare de 500 milioane de euro semnat luni la Budapesta de ministrul ungar al Economiei, Mihaly Varga, si vicepresedintele BEI, Laszlo Baranyay, informeaza MTI.

Linia de credit de la BEI va fi acordata in mai multe transe, prima transa de 140 de milioane de euro urmand sa fie utilizata la finantarea modernizarii acelor tronsoane din reteaua de drumuri care nu fac parte din reteaua trans-europeana de transport (TEN-T) si care nu pot fi sustinute cu fonduri europene.

“Creditul de la BEI, impreuna cu contributia Ungariei, va sprijini investitii estimate la 1,2 miliarde de euro pentru modernizarea retelei de drumuri. Accentul pus pe infrastructura este un factor crucial in imbunatatirea accesibilitatii si conectivitatii Ungariei, crescand astfel competitivitatea tarii si calitatea vietii pentru cetatenii sai‘, a declarat vice-presedintele BEI pentru regiunea Europei Centrale, Laszlo Baranyay.

Fondurile de la BEI vor sprijini diferite proiecte variind de la constructia de noi drumuri la reabilitarea drumurilor existente si astfel vor ajuta la eliminarea blocajelor regionale si la imbunatatirea legaturilor cu coridoarele de transport trans-europene.

In 2015, Ungaria si BEI au semnat acorduri de imprumut in valoare de 1,424 miliarde de euro, in crestere cu 88% comparativ cu 2014, iar BEI a acordat Ungariei anul trecut imprumuturi in valoare de 1,054 miliarde de euro, in crestere cu 18%.

Banca Europeana de Investitii, cu sediul in Luxemburg, a fost constituita prin Tratatul de la Roma din 1958. Actionarii BEI sunt statele membre ale Uniunii Europene, iar accentul principal al activitatilor de creditare ale BEI este pus pe finantarea de proiecte ce promoveaza o dezvoltare regionala echilibrata si coeziunea economica si sociala intr-o Uniune Europeana extinsa.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.