1.256 de primarii au semnat contracte de prestari servicii de cadastru general

phpThumb_generated_thumbnailjpg.jpg

1.256 de primarii au semnat, anul acesta, contracte de prestari servicii de cadastru general, in valoare de 106.560.769,70 de lei. Suma totala alocata de ANCPI, in 2017, pentru lucrari de cadastru general este de 442.350.000 de lei, pentru un numar maxim de 7.372.500 de imobile.

Pana in prezent, aproximativ 53% dintre primariile care au incheiat contracte de finantare cu oficiile de cadastru si publicitate imobiliara (OCPI) au trecut la etapa urmatoare si au semnat contracte cu persoane fizice sau juridice autorizate sa execute lucrari de cadastru. Anul acesta, numarul unitatilor administrativ-teritoriale (UAT) care au incheiat contracte de prestari servicii de inregistrare sistematica este aproape dublu fata de 2016, cand doar 693 de UAT-uri au reusit sa finalizeze procedurile de achizitie pentru realizarea lucrarilor de cadastru general.

Judetele in care au fost semnate cele mai multe contracte de prestari servicii in 2017 sunt Olt – 94, Teleorman – 68 si Cluj – 62. Cele mai putine contracte au fost semnate in judetele Timis – 1 si Sibiu – 2.

80% dintre primariile eligibile au semnat, anul acesta, contracte de finantare cu oficiile de cadastru si publicitate imobiliara (OCPI) pentru realizarea lucrarilor de inregistrare sistematica pe sectoare cadastrale, in cadrul Programului national de cadastru si carte funciara 2015-2023 (PNCCF).

Potrivit legii, UAT-urile primesc, in 2017, pentru realizarea lucrarilor de inregistrare sistematica, suma de 150.000 de lei/UAT, fata de 135.000 de lei/UAT, in 2016. in plus, incepand din 2017, bugetele sunt multianuale, ceea ce inseamna ca primariile nu pierd banii daca nu finalizeaza lucrarile pana la sfarsitul anului.

Procedura de achizitie a serviciilor de inregistrare sistematica este organizata de UAT-uri, iar ANCPI va efectua platile catre primarii dupa deschiderea cartilor funciare aferente imobilelor receptionate. Finantarea lucrarilor de inregistrare sistematica la nivel de sector cadastral din extravilan si, prin exceptie, din intravilan, se realizeaza in baza unui contract incheiat de UAT cu oficiul de cadastru si publicitate imobiliara de pe raza judetului in care se afla. Potrivit legii, primariile au obligatia sa selecteze, cu prioritate, sectoarele cadastrale care cuprind terenuri aferente proiectelor de infrastructura de interes naţional si terenuri agricole subventionate de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).

Obiectivul principal al PNCCF este inregistrarea gratuita a tuturor imobilelor (terenuri, cladiri si apartamente) din Romania in Sistemul integrat de cadastru si carte funciara. Programul este finantat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, dar si din fonduri externe obtinute prin Programul Operational Regional, in cuantum de peste 300 de milioane de euro. De asemenea, in cadrul acestui proiect, o alta sursa de finantare poate fi bugetul local al primariilor.

Sursa: MDRAP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top