Uniunea Europeana vrea controale preliminare pentru fermierii care primesc subventii

fermier-credit.jpg

tineri_fermieriComisia Europeana a decis, prin schimbarea Regulamentului care vizeaza  sistemul integrat de administrare si control, masurile de dezvoltare rurala si ecoconditionalitatea (Reg nr. 1306/2013), sa expliciteze posibilitatea pe care o au statele membre de a introduce un sistem de „controale preliminare” al fermierilor care solicita subventii.  Aceasta masura le va oferi acestora posibilitatea de a modifica cererile de ajutor si de plata la timp, pentru a evita reduceri si sanctiuni administrative.

Comisia avertizeaza insa ca “cu toate acestea, trebuie efectuate controale administrative complete inainte ca plata sa fie efectuata”.

“Daca sistemul integrat prevede formularul prestabilit si documentele grafice corespunzatoare prin intermediul unei interfete bazate pe GIS ( un instrument pus la dispozitia fermierilor si de catre APIA, prin care solicitantii platilor directe pe suprafata isi pot identifica si digitiza parcelele pe care le utilizeaza, prin intermediul aplicatiei GIS n. red.), care permite prelucrarea datelor spatiale si alfanumerice privind suprafetele declarate (denumit in continuare «formular de cerere de ajutor cu informatii geospatiale»), statele membre pot decide sa introduca un sistem de controale incrucisate preliminare. Rezultatele trebuie notificate beneficiarului in termen de 26 de zile calendaristice de la data finala de depunere a cererii unice, a cererilor de ajutor sau a cererilor de plata”, se arata in noul regulament ( nr 2015/2333).

De asemenea, potrivit regulamentului, “statele membre pot autoriza beneficiarul sa modifice, in cazuri justificate in mod corespunzator, continutul cererii unice in ceea ce priveste utilizarea parcelelor agricole, in scopul efectuarii platii pentru practicile agricole benefice pentru clima si mediu, cu conditia ca beneficiarul sa nu beneficieze astfel de un statut favorabil in ceea ce priveste indeplinirea obligatiilor care ii revin in materie de ecologizare bazate pe cererea initiala. Statele membre pot decide sa stabileasca o data finala pentru notificarea autoritatii competente cu privire la astfel de modificari“.

In cazul in care beneficiarul a fost notificat cu privire la rezultatele controalelor preliminare mentionate, acesta poate modifica cererea unica sau cererea de plata pentru a include toate corecturile in ceea ce priveste parcelele individuale in conformitate cu rezultatele respectivelor controale incrucisate, in cazul in care a fost indicata o neconformitate.”

Modificarile efectuate trebuie notificate autoritatii competente pana la data de 31 mai a anului in cauza. Notificarile respective se efectueaza in scris sau prin intermediul formularului de cerere de ajutor cu informatii geospatiale.

Sursa: Economica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.