Valcea: Investitii de peste 31,5 de milioane euro, pentru completarea infrastructurii pentru gestionarea deseurilor

slide_management_deseuri.jpg

Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Marius Nica si presedintele Consiliului Judetean Valcea, Constantin Radulescu, au semnat pe 22 noiembrie contractul de finantare pentru un proiect in valoare de peste 31,5 milioane de euro ce vizeaza completarea infrastructurii de gestionarea a deseurilor din judetul Valcea.

Proiectul in cauza, numit “Fazarea proiectului Sistem de Management Integrat al Deseurilor Solide (SMIDS) in judetul Valcea”, este finantat prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014 – 2020, informeaza un comunicat al Ministerului Fondurilor Europene (MFE). Beneficiarul investitiilor va fi Consiliul Judetean Valcea, iar din valoarea totala de peste 31,5 milioane euro, 20,5 milioane euro reprezinta finantarea nerambursabila de la Uniunea Europeana.

“Este neaparat necesar sa dezvoltam si in Valcea un sistem durabil de gestionare a deseurilor, care sa reduca semnificativ impactul negativ asupra mediului inconjurator, cu rezultate directe asupra calitatii vietii si sanatatii valcenilor”, a declarat ministrul delegat pentru Fonduri Europene, citat in comunicat.

Prin acest proiect se va realiza un Centru de management al deseurilor in localitatea Roesti, se vor construi doua statii de sortare la Brezoi si Raureni si se va dubla capacitatea statiei de compostare existente la Raureni. “La Roesti (…) vorbim despre o statie de sortare a deseurilor, o statie de tratare mecano-biologica, prin care acestea vor deveni compost, si despre un depozit ecologic pentru deseuri. Aceste trei componente dau denumirea si functionarea sub forma unui Centru de Management Integrat al Deseurilor. in comuna Roesti nu va fi o groapa de gunoi, prin acest proiect realizandu-se, de fapt, o investitie ecologica destinata gestionarii deseurilor la nivelul judetului Valcea“, a precizat Constantin Radulescu, citat intr-un comunicat al CJ Valcea.

Centrul de management al deseurilor Roesti, statiile de sortare si statia de compostare se estimeaza ca vor fi functionale in anul 2019, potrivit sursei citate. Aceste investitii fac parte din a doua faza a proiectului Sistem Integrat de Management al Deseurilor Solide (SIMDS) in judetul Valcea. Prima faza a SIMDS s-a finalizat in cadrul Programului Operational Sectorial Mediu 2007 – 2013.

Dupa implementarea SIMDS se estimeaza ca rata de reciclare a deseurilor menajere si similare va fi de 66,5%.

Sursa: Administratie.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.