Valoarea alocată celor 8 apeluri de proiecte dedicate SUERD se ridică la aproximativ 438 milioane de euro

Bani-pixabay.jpg

Un număr de 201 proiecte au fost depuse până în prezent în cadrul strategiei dedicată regiunii Dunării, prin cele 8 apeluri de proiecte în valoare alocată de 438 de milioane de euro, a declarat, joi, vicepremierul Daniel Suciu, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, la Forumul anual al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD), de la Palatul Parlamentului.

„Am alocat în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020 suma de 451 de milioane de euro, dintre care 383 de milioane de euro prin Fondul European de Dezvoltare Regională, tocmai în vederea atingerii obiectivelor Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării. Sunt sprijinite investiţii ce vizează domenii precum: creştere eficienţei energetice a clădirilor rezidenţiale şi publice, infrastructura rutieră de drumuri judeţene, conservarea şi protecţia patrimoniului cultural şi natural, infrastructura pentru dezvoltarea turismului sau regenerarea oraşelor mici şi mijlocii. Aceste investiţii sunt concentrate în toate cele 12 judeţe riverane Dunării. Până în prezent, au fost lansate 8 apeluri de proiecte dedicate SUERD, cu o valoare alocată de aproximativ 438 de milioane de euro, în cadrul cărora au fost depuse 201 proiecte, fiind semnate astăzi 33 de contracte de finanţare. Plăţile efectuate către beneficiari se ridică la aproximativ 132 de milioane de euro”, a menţionat Suciu.

Demnitarul a amintit, de asemenea, de proiectul “Danube Strategy Point”, în care este implicat şi ministerul pe care îl conduce. “Strategia Dunării este cel mai ambiţios proiect al regiunii noastre. Este, de asemenea, un moment de reflecţie asupra rolului pe care fluviul Dunărea îl are în viaţa celor peste 100 de milioane de cetăţeni ce locuiesc pe malurile sale, mai ales că în această sâmbătă vom sărbători, pentru a 15-a oară, Ziua Internaţională a Dunării.

Suprapunerea pentru o perioadă de 6 luni din primul semestru al acestui an a Preşedinţiei Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării şi cea a Consiliului Uniunii Europene, exercitată de ţara noastră, ne-a conferit cadrul propice pentru promovarea activă la nivel european a strategiilor macro-regionale cu accent pentru asigurarea coeziunii teritoriale, economice şi sociale, precum şi diminuarea disparităţilor de dezvoltare existente în rândul statelor din cel mai amplu bazin hidrografic al Europei.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi al Administraţiei Publice este implicat în implementarea strategiei atât prin politicile şi programele de finanţare pe care le gestionează, cât şi prin asumarea rolului de partener şi a responsabilităţii implementării proiectului Danube Strategy Point. Prin intermediul acestuia, ministerul pe care îl conduc, alături de Primăria din Viena, asigură rolul de secretariat al Strategiei, fiecare găzduind câte un birou şi sprijinind prin activitatea sa coordonatorii naţionali şi coordonatorii de arii prioritare”, a susţinut ministrul român. România găzduieşte la Bucureşti cel de-al VIII-lea Forum anual al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD), organizat la Palatul Parlamentului, de Ministerul Afacerilor Externe, alături de Comisia Europeană şi Programul Transnaţional Dunărean (DTP). În perioada 1 noiembrie 2018 – 30 octombrie 2019, România deţine Preşedinţia rotativă a SUERD, în urma deciziei consensuale a participanţilor.

Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, lansată în anul 2011, este una dintre cele patru macro-strategii existente la nivelul Uniunii Europene, şi reprezintă un mecanism de cooperare a statelor din bazinul Dunării, destinat dezvoltării economice, sociale şi teritoriale a acestei macro-regiuni.

La Strategie participă 14 ţări dunărene, dintre care nouă state membre ale UE (Austria, România, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Germania, ca stat federal, landurile Baden-Württemberg şi Bavaria, Slovacia, Slovenia, Ungaria) şi cinci state terţe (Bosnia-Herţegovina, Muntenegru, Serbia, Republica Moldova şi Ucraina).

Sursa: Adminisratie.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top