Valoarea subventiilor la energie termica pentru aceasta iarna se stabileste dupa 1 noiembrie

foc_carbuni.jpg

foc_carbuniFamiliile si persoanele singure cu venituri reduse, care se incadreaza in prevederile Ordonantei de Guvern nr. 27/2013, beneficiaza in sezonul rece 1 noiembrie 2013 – 31 martie 2014, de acoperirea integrala sau, dupa caz, a unei parti din cheltuielile cu incalzirea locuintei.

Drepturile de primire a ajutoarelor de incalzire se stabilesc incepand cu 1 noiembrie, iar in acest sens solicitantii trebuie sa depuna la sediul primariei de domiciliu o cerere, precum si o serie de acte doveditoare privind familia, veniturile si locuinta, respectiv:

  • acte de identitate ale membrilor familiei si documente din care sa reiasa veniturile acestora – adeverinte de salarii/venituri eliberate de angajatori, serviciile ANAF, mandate de plata ale unor drepturi sociale sau decizii/dispozitii de acordare a lor etc.;
  • acte privind locuinta – act de proprietate, contract de inchiriere, imputernicirea proprietarului pentru solicitarea ajutorului pentru incalzire in cazul chiriasilor, alte documente ce atesta forma de detinere/utilizare a locuintei.

Pentru verificarea documentelor depuse, primaria solicita informatii suplimentare, pe baza de protocol, atat altor institutii/autoritati, inclusiv in alte unitati administrativ-teritoriale, cat si solicitantilor.

In situatia in care apar suspiciuni, primaria poate stabili dreptul la ajutor ori valoarea acestuia pe baza unei anchete sociale efectuate de serviciul public de asistenta sociala, evitandu-se in acest fel acordarea unor sume necuvenite si recuperarea ulterioara de debite.

Anul acesta, ca urmare a includerii consumatorului de energie electrica in randul beneficiarilor de ajutoare de incalzire, a fost obligatorie modificarea normelor metodologice si, implicit, a vechiului formular de cerere.

Drept urmare, noile formulare vor putea fi procurate de beneficiari, direct de la sediile primariilor sau de pe paginile web ale acestora, ale agentiilor pentru plati si inspectie sociala si chiar a MMFPSPV, dupa incheierea procesului de avizare interministeriala, aflat in plina desfasurare, a HG care stabileste noul model de cerere si dupa aprobarea acesteia in sedinta de Guvern.

Ajutorul pentru incalzirea locuintei este o masura de sprijin, suportata din bugetul de stat si/sau, dupa caz, din bugetele locale, destinata consumatorilor vulnerabili cu venituri situate pana la un prag stabilit de lege si care are drept scop acoperirea integrala sau, dupa caz, a unei parti din cheltuielile cu incalzirea locuintei. Ajutorul se acorda pentru consumatorii de energie termica in sistem centralizat, energie electrica, gaze naturale si lemne, carbuni, combustibili petrolieri.

Ajutorul pentru incalzirea locuintei se acorda, pentru un singur sistem de incalzire principal utilizat, familiilor si persoanelor singure care indeplinesc criteriile de acordare si nu beneficiaza de alte forme de sprijin pentru incalzirea locuintei acordate in baza contractelor de munca sau altor reglementari specifice pentru diverse ramuri economice, precum si in baza legii.

Primarii pot acorda ajutoare din bugetele locale peste limitele de venituri si/sau cuantumurile reglementate de la bugetul de stat.

Ajutorul se acorda oricand pe perioada sezonului rece, daca sunt indeplinite criteriile de acordare, pentru perioada ramasa de la depunerea cererii si pana la sfarsitul sezonului.

La solicitarea consiliilor judetene si cu avizul Autoritatii Nationale de Meteorologie, perioada sezonului rece poate fi prelungita intr-unul sau mai multe judete, conditiile, durata, precum si procedura de acordare a ajutoarelor pentru incalzirea locuintei in aceasta perioada se aproba prin hotarare a Guvernului.

Sursa: Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.