Violeta Alexandru anunţă că au fost făcute plăţi de 2,4 miliarde de lei pentru şomajul tehnic, pentru 1,5 milioane de angajaţi şi profesionişti

violeta-alexandru.jpg

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunţat vineri, că pentru şomajul tehnic au fost făcute plăţi în valoare de 2,4 miliarde de lei de care au beneficiat 1,5 milioane de angajaţi. Ea face apel la angajatori să îşi plătească angajaţii, reamintind că au termen ca în trei zile de primirea sumelor, să le vireze acestora.

“La ANOFM în acest moment sunt făcute plăţi în valoare de două miliarde de lei pentru 1.400.000 de angajaţi, la ANPIS, plăţi în valoare de 430 de milioane de lei pentru aproximativ 130.000 de profesionişti, conform Codului Civil. În total, vorbim de 2,4 miliarde de lei şi 1,5 milioane angajaţi şi profesionişti. (…) Fac apel şi pe această cale şi în acest moment către toţi angajatorii să îşi plătească angajaţii. Le reamintesc că în trei zile de la primirea fondurilor aferente şomajului tehnic au obligaţia să îşi plătească angajaţii în cuantumul de 75% din câştigul salarial, maxim 75% din salariu mediu brut dacă salariul este mai mare”, a afirmat Violeta Alexandru.

Ea a mai precizat că Inspecţia Muncii va verifica în această perioadă eventualele abuzuri.

“Pentru a nu permite multiplicarea cazurilor limită, cum am văzut că mai există, cazurilor excepţionale cum am văzut că mai există şi anume angajatori care au făcut cereri pentru fonduri publice aferente şomajului tehnic şi au chemat angajaţii la serviciu, toate sesizările sunt primite şi tratate cu promptitudine de inspectoratele teritoriale de muncă. (…) În această perioadă unul dintre obiectivele prioritare ale Inspecţiei Muncii trebuie să fie să verifice aceste potenţiale cazuri de abuzuri pentru că legislaţie este foarte clară şomaj tehnic înseamnă plata acestei sume de bani pentru angajatul care rămâne acasă şi nu este chemat la serviciu”, a mai transmis ministrul Muncii.

Violeta Alexandru a mai anunţat că şomajul tehnic va continua şi după data de 1 iunie dar numai pentu anumite domenii.

“Vrem să elaborăm un set de propuneri care să genereze posibilitatea imediată de a sprijini revenirea în activitate a angajatorilor, respectiv a angajaţilor. Desigur şomajul tehnic va continuat şi după 1 iunie, dar doar pentru câteva domenii în care măsurile de restricţie se vor menţine. Pentru restul domeniilor, pentru cei care au fost afectaţi, beneficiarii şomajului tehnic, oameni care doresc să revină în activitate… Mai multe detalii aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.