Workshop: C-Voucher – finanțarea economiei circulare

conferinta.png

Institutul de Guvernanță Corporativă și Sustenabilitate organizează miercuri 19 august 2020, ora 18:00 un workshop de prezentare a schemei de vouchere pentru adoptarea de soluții de economie circulară din cadrul proiectului C-Voucher, schemă având alocat un buget de 360.000 euro la nivel european. Finanțarea este asigurată din programul pentru stimularea cercetării și inovării, Horizon 2020. Este invitată d-na Katty Ailiesei manager al companiei Katty Fashion caștigătoare a unei runde anterioare C-Voucher și președintă a asociației REGINNOVA. Sunt așteptați studenți, profesori și antreprenori din comunitate. Participarea este gratuită, iar înscrierile se fac aici. 

Aţi auzit vorbindu-se despre economia circulară? În mediile de afaceri, expresia este din ce în ce mai des folosită, şi asta doar de câţiva ani. Este un model care se bazează pe reciclarea deşeurilor şi, în acelaşi timp, pe modul de realizare a produselor, în aşa fel încât să rezulte cât mai puţine deşeuri. În mod evident, pe lângă creşterea competitivităţii şi a inovării tehnologice, oportunităţile noului model economic (de fapt, nu chiar atât de nou) sunt asociate cu protecţia mediului.

Sistemele de management integrat al deşeurilor şi mai vechiul 3R (recuperare, recondiţionare, refolosire) sunt doar anexe ale noului tip de economie. Societatea de consum din anii ’90-2000 se întoarce, aşadar, spre una bazată pe fabricarea în cantităţi mai mari cu resurse mai puţine. Practic, modelul producţie-consum-eliminare se schimbă sub ochii noştri într-unul în care produsele vor avea o durată de folosire mai mare, fiind totodată mai uşor de reparat şi reciclat. Iar asta se traduce printr-o creşterea competitivităţii companiilor europene.

De altfel, în Uniunea Europeană există un plan de acţiune în acest sens adoptat în 2015. Unele ţări şi-au adaptat deja legislaţia pentru tranziţia către economia circulară: Franţa şi-a făcut anul trecut o foaie de parcurs care a dus la apariţia unor strategii la nivel urban şi regional, Finlanda are un plan naţional încă din 2017, iar Slovacia se pregăteşte să facă acest pas în anul în curs.

„Proiectul nostru C-Voucher are la bază o nouă abordare în procesul de dezvoltare al produselor de îmbrăcăminte, care combină proiectarea asistată de calculator, prototipurile virtuale, cu principiile designului sistemic. Scopul este reducerea semnificativă a deşeurilor de material pre-consum şi scurtarea timpului de livrare a comenzilor. Obiectivul nostru este să reducem timpul de dezvoltare a produsului cu cel puţin 30 la sută şi, de asemenea, consumul de materiale implicat de producţia mostrelor fizice, optimizând astfel resursele, timpul de livrare şi costurile” menționează dna. Katty Ailiesei.

Apelul de finanțare C-Voucher se adresează întreprinderilor mici şi mijlocii, inclusiv microintreprinderilor, care intenționează să dezvolte și să adopte soluții de economie circulară în afacerea proprie. Economia circulară esteun model de producție și consum care are implică partajarea, reutilizarea, repararea, renovarea și reciclarea materialelor și produselor existente cât mai mult posibil. În acest fel, ciclul de viață al produselor este extins.

Sunt vizate în principal firme din industria prelucrătoare, agro-alimentară, textile, sănătate și domeniul apei. Urmare a selecției de proiecte 24 de firme din Europa vor fi incluse timp de 3 luni într-un Program de Accelerare, în scopul elaborării unui plan de afaceri pentru documentarea soluției circulare la nivelul firmei… Alte detalii despre conferință găsiți aici. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top