Comunicat de presă

COMUNICAT DE PRESĂ

 

 

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) va începe, săptămâna viitoare, plăţile pentru zonele montane în cadrul măsurii de sprijin financiar pentru zone defavorizate (LFA).

Această măsură face parte din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) şi a fost delegată de către Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) către APIA.

APIA a autorizat la plată suma de 44,6 milioane de euro, cuantumul sprijinului financiar pentru un hectar fiind de 50 de euro, aplicat degresiv în funcţie de mărimea fermei. Finanţarea este asigurată din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) – 82 la sută şi cofinanţarea din bugetul naţional.

De aceste fonduri vor beneficia un număr de 227.785 de fermieri care au depus cereri pentru o suprafaţă de 1,3 milioane de hectare. Pentru această măsură au fost depuse 228.753 cereri, fiind efectuate controale pentru 11.023 fermieri şi pentru o suprafaţă de 86.850 hectare. În urma controalelor efectuate, au fost sancţionaţi 7664 fermieri pentru o suprafaţă de 19.520 hectare.

Beneficiarii acestui sprijin sunt fermierii care desfăşoară activităţi agricole pe terenurile aflate în zona montană defavorizată unde producţia agricolă este mai redusă cantitativ şi calitativ din cauza unor condiţii naturale.

Confom PNDR, sunt considerate ca aparţinând zonei montane defavorizate unităţile administrativ-teritoriale (UAT) de bază (comune sau oraşe) situate la altitudini medii, mai mari sau egale cu 600 de metri şi unităţile administrativ-teritoriale situate la altitudini medii între 400 – 600 metri şi care au o pantă medie egală sau mai mare de 15 la sută.

Potrivit regulamentelor europene, în cazul fermelor cu suprafeţe agricole mai mari de 50 de hectare, valoarea sprijinului financiar scade pentru acele suprafeţe care depăşesc această limită. De exemplu, pentru un fermier care depune cerere pentru o suprafaţă de 135 hectare, valoarea sprijinului va fi calculată astfel:

                               pentru suprafaţa cuprinsă între 1-50 de hectare, fermierul primeşte 100 la sută din sprijinul financiar;

                               pentru suprafaţa cuprinsă între 50,1-100 hectare, fermierul primeşte doar 75 la sută din valoarea sprijinului pentru fiecare hectar cuprins în această categorie;

                               pentru suprafaţa cuprinsă între 100,1-135 hectare, fermierul va primi 50 la sută din valoarea sprijinului pentru fiecare hectar.

 

Pentru obţinerea acestui sprijin, fermierul trebuie să îndeplinească următoarele condiţii (alături de condiţiile obligatorii pentru obţinerea sprijinului direct pe suprafaţă):

– să continue activitatea agricolă în zona defavorizată timp de minimum cinci ani din momentul primei plăţi;

– exploataţia pentru care se solicită plata compensatorie este în una din localităţile încadrate în zone defavorizate din România;

– în cursul perioadei de îndeplinire a angajamentului, parcelele pentru care se acordă ajutorul nu pot fi schimbate.

 

Informaţii suplimentare

 

Conform art. 18 din Regulamentul (CE) nr. 1257/1999, Zonele montane sunt „caracterizate printr-o limitare considerabilă a posibilităţilor de utilizare a terenului şi printr-o creştere apreciabilă a costurilor de exploatare cauzate de:

                        1) existenţa unor condiţii climatice foarte dificile, care au ca efect reducerea substanţială a sezonului de cultivare (din cauza altitudinilor mari);

                        2) prezenţa, la o altitudine joasă, pe cea mai mare parte a suprafeţei respective, a pantelor prea abrupte pentru folosirea utilajelor sau care necesită folosirea unui echipament special foarte scump, sau unei combinaţii a acestor doi factori, acolo unde handicapul rezultat din fiecare factor luat separat este mai puţin grav, dar prin combinarea acestora apare un handicap echivalent”.

 

 

DIRECŢIA PROMOVARE – COMUNICARE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top