Proiectele europene, un fiasco la Braila

Proiectele europene aflate in curs de derulare la Braila „n-au prea reusit”, a declarat primarul municipiului, Constantin Cibu, care a dat vina pentru acest fiasco pe firmele care au castigat licitatiile internationale, fara sa mai respecte ulterior clauzele contractuale.

„In general, proiectele europene la Braila n-au prea reusit din cauza faptului ca la licitatiile internationale cei care au venit de afara sunt sigur ca au venit cu niste acte false, care nu au fost verificate. Au venit sa faca bani, nu sa faca altceva”, a declarat Constantin Cibu. Primarul Brailei a mentionat proiectul referitor la constructia unui hotel de cinci stele pe faleza Dunarii si a recunoscut ca a fost pacalit de catre investitorii italieni, care au profitat de o greseala din contractul de concesionare.

„Italienii de pe Faleza m-au pacalit ca vor construi un hotel de 5 stele, dar n-au facut nimic. Profita de o greseala din contractul de concesionare, acum vor sa faca doua blocuri si un spatiu comercial mai mic. Vreau sa-i prind la cotitura, sa nu plateasca o luna, sau altceva de care sa ma pot lega”, a declarat Constantin Cibu. Intrucat investitorul italian isi plateste deocamdata darile catre municipalitate, contractul nu poate fi reziliat. Un alt proiect-fantoma la care a facut referire primarul este cel privind statia de epurare, in valoare de de 27,5 milioane de euro. Statia ar fi trebuit finalizata pana in 2008, dar termenul de executie s-a prelungit pana in 2010. Dupa ce primul constructor desemnat sa realizeze statia, firma italiana Termomecanica, n-a facut nici macar fundatia, contractul a fost reziliat si trebuie organizata o noua licitatie, care va avea loc cat de curand, conform declaratiilor primarului Constantin Cibu.

Licitatia nu va putea fi insa organizata pana cand nu va fi rezolvata contestatia depusa de Termomecanica. O alta importanta investitie PHARE la Braila, parcul industrial din Zona Libera, in valoare totala de aproximativ 5 milioane de euro, treneaza de ani de zile, timp in care s-a inregistrat si o deturnare de fonduri de aproape 200.000 de euro. „Exista proces intre Ministerul Transporturilor si constructorul parcului industrial, dar, indiferent cum se va finaliza, ne va permite sa facem noi caietul de sarcini, dar sa fim exonerati de 3,9 milioane de euro, care au fost cheltuiti”, a declarat Constantin Cibu.

Recent, in urma unor neintelegeri intre administratia locala si antreprenorul general, a fost reziliat si contractul pentru reabilitarea centrului istoric, castigat prin licitatie de o firma din Portugalia, in baza unui proiect cu finantare PHARE. Suma pentru reabilitarea centrului istoric al Brailei, zona inclusa din 2004 in „Lista monumentelor istorice”, este de 10 milioane euro, iar consiliile judetean si local urmau sa finanteze acest proiect cu 38%, restul banilor provenind din fonduri europene. Proiectul va continua cu fonduri publice nationale, 70% din suma fiind alocata din Fondul National de Dezvoltare, iar restul banilor urmand sa fie asigurati din bugetul CJ.

Sursa: Romania Libera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top