90% din costul panourilor solare va fi suportat de stat

soare, panouri solare, finantare

Asociatiile de locatari, dar si cei care locuiesc la casa ar putea accesa o finantare nerambursabila de 90% din suma necesara instalarii de panouri solare pentru incalzire, dupa aprobarea reglementarilor necesare, a spus seful Administratiei Fondului de Mediu (AFM), Mihai Toti.

Astfel, cetatenii vor putea sa-si completeze sau sa-si inlocuiasca sistemele clasice de incalzire cu panouri fotovoltaice, daca vor face dovada ca au posibilitatea sa contribuie cu 10% din suma totala pentru realizarea investitiei si daca vor face o cerere in acest sens.

„Programul va fi asemanator celui de inlocuire a parcului auto (Rabla – n.r.), in sesul ca vor fi mai multe firme care vor putea depune oferte, noi le vom valida pe cele care indeplinesc criteriile legale si le vom face cunoscute. Ulterior, cetateanul sau asociatia de locatari va trebui sa-si exprime dorinta de a-si monta panouri solare sau pompe de caldura si va trebui sa arate ca dispune de cei 10% necesari”, a mai spus Toti.

Banii pentru realizarea de proiecte de incalzire din resurse alternative (panouri solare, instalatii eoliene, surse geotermale) ar putea fi alocati in noiembrie sau decembrie, dupa finalizarea Ghidului de finantare si parcurgerea ultimelor aprobari. „Noi avem deja bani de la bugetul de mediu, care pot fi alocati pentru proiecte inca din 2008. Dupa indeplinirea tuturor procedurilor birocratice, va fi cunoscuta suma disponibila si, implicit, numarul proiectelor care pot demara din acest an. Pot sa va spun ca sumele acordate nu vor fi mici”, a adaugat seful AFM.

Finantarea nerambursabila pentru aceste proiecte va fi acordata din sumele strinse la Fondul de mediu, inclusiv din taxa de poluare auto. Senatorii au votat insa, la inceputul lunii septembrie, restituirea banilor proveniti din taxa auto, urmind ca o decizie finala in acest sens sa fie luata de Camera Deputatilor.

Daca pentru cei care locuiesc la casa nu este nevoie decat de acordul si dorinta proprietarului de a-si instala astfel de resurse alternative de energie, pentru persoanele care locuiesc la bloc este nevoie de acordul tuturor proprietarilor sau locatarilor. Pentru stabilirea tipului de panou indicat pentru incalzirea locuintei sau blocului trebuie luate in calcul mai multe criterii, printre care numarul de locuitori care vor beneficia de acest tip de energie si consumul mediu pentru fiecare.

In plus, deoarece este vorba de bani publici, dupa cum a precizat presedintele AFM, panourile se vor da la cheie si vor fi efectuate inspectii periodice, astfel incat sa nu existe fraude in acest domeniu. In septembrie, secretarul de stat in Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) Lucia Ana Varga, anuntase ca ministerul vrea sa aprobe, prin ordin ministerial, in cel mult trei saptamani, ghidurile de finantare pentru montarea de panouri solare pe locuinte, astfel incat persoanele fizice si asociatiile de locatari sa fie incurajate sa renunte la vechile forme de producere a apei calde, de tipul boilerelor, pentru a recurge la energii mai putin poluante.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top