1,25 milioane lei pentru trei situri Natura2000

situri.jpg

sitUn nou proiect in valoare de circa 283.000 de euro (aproximativ 1,25 milioane lei), al carui promotor va fi Fundatia Centrul National pentru Dezvoltare Durabila (CNDD), iar operator Ministerul Mediului Apelor si Padurilor (MMAP), va urmari dezvoltarea serviciilor eco-sistemice ale ariilor naturale protejate, in trei situri Natura2000.

Initiativa, denumita ‘Evaluarea serviciilor eco-sistemice ale ariilor protejate in România — ValueEcoServ’, a fost lansata, iar finantarea este realizata prin intermediul unui grant acordat de Islanda, Liechtenstein si Norvegia in cadrul Programului RO02 — „Biodiversitate si servicii ale ecosistemelor’.

Potrivit initiatorilor, obiectivul general al proiectului vizeaza imbunatatirea cunostintelor si oferirea de consultanta in elaborarea politicilor privind contributia ecosistemelor la sectoarele economice.

De asemenea, la capitolul obiective specifice sunt notate: imbunatatirea cunoasterii privind contributia ecosistemelor naturale si semi-naturale din zonele protejate la principalele sectoare economice din România, asistarea factorilor de decizie in elaborarea politicilor privind integrarea valorii economice a serviciilor eco-sistemice in sistemele contabile si de raportare, respectiv imbunatatirea nivelului de cunoastere, informare si constientizare a diferitelor grupuri de interese, inclusiv a publicului larg, in legatura cu serviciile eco-sistemice.

Proiectul este implementat in trei situri Natura2000 de importanta comunitara (SCI), respectiv ROSCI0002 — Apuseni, ROSCI0067 — Deniz Tepe si ROSCI0224 — Scrovistea, in regiunile Bucuresti-Ilfov, Centru, Nord-Vest, Sud-Est si Sud-Muntenia.

Pe de alta parte, aria de implementare a proiectului va fi marita pe parcursul derularii acestuia in cel putin 10 arii protejate de importanta comunitara, care vor fi selectate pe baza similaritatii configuratiei structurale cu cele trei zone — pilot si tinând cont de disponibilitatea datelor si a administratorilor sau custozilor de a participa la procesul de evaluare a serviciilor eco-sistemice.
Bugetul total al proiectului este de 282.903 de euro (aproximativ 1,25 milioane de lei), din care 85% prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European (SEE) 2009 — 2014, un procentaj de 5% din bugetul de stat si 10% cofinantarea promotorului de proiect.

Mecanismul financiar SEE 2009 — 2014 isi propune sa contribuie la reducerea disparitatilor economice si sociale din SEE si la consolidarea relatiilor de cooperare intre statele donatoare si statele beneficiare prin intermediul sectoarelor prioritare propuse.

Surse: Agerpres

 

                                  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top