1400 de cereri de rambursare pe proiectele POSDRU vor fi platite incepand de saptamana viitoare

bani-bani-300x1802.jpg

Liviu Pop: Asa cum bine stiti, saptamana trecuta, a avut loc o sedinta ordinara de Consiliu National Tripartit pentru Dialog Social. Una dintre temele ridicate atunci a fost cea legata de fondurile structurale europene si, in special, de programul POSDRU.

Au avut loc intalniri vineri, saptamana trecuta, luni, saptamana aceasta, iar astazi, in cadrul unei sedinte extraordinare de Consiliu National Tripartit pentru Dialog Social, au fost luate cateva decizii – daca le putem spune asa – decizii pe care o sa o rog pe doamna ministru Campeanu sa le comunice, dupa care, cu mare drag, va stam la dispozitie cu raspunsuri la intrebari.

Mariana Campeanu: Multumesc. Cred ca toata lumea stie ca problema – zic eu – numarul unu a Romaniei la ora actuala este faptul ca nu am accesat banii europeni, faptul ca aproape toate proiectele sau toate axele sunt in pericol de a fi suspendate. Cred ca, de asemenea, cunoasteti ca, de la inceputul guvernarii, primul-ministru, domnul Ponta, s-a angajat personal ca va face tot ce este posibil ca aceste fonduri sa fie salvate, astfel incat sa avem o buna pregatire pentru anul urmator, sa creasca foarte mult rata de incasari si, mai ales, sa pregatim si perioada 2014-2020.

In legatura cu POSDRU, stiti foarte bine ca auditul care a fost efectuat de Comisia Europeana in aprilie 2012 a constatat ca s-au produs multe nereguli, inclusiv de sistem, si, ca atare, la ora actuala, ne aflam intr-o faza de pre-suspendare, urmand ca Romania, in acest scurt interval de timp, sa repare toate neregulile care au fost constatate in 2011, in 2010, in 2009 si nerezolvate, desi au fost mai multe comisii de audit de-a lungul timpului. In aceasta scurta perioada de timp, ne-am concentrat toate eforturile pentru a gasi acele solutii care sa duca la salvarea fondurilor. Stiti ca s-a aprobat un memorandum in guvern prin care s-a convenit asupra unui plan de masuri, care a fost transmis si Comisiei Europene, si avem in desfasurare executia acestui plan de masuri asa incat, la comisia de audit urmatoare, sa putem sa demonstram ca suntem capabili totusi, sa desfasuram in mod corect toate operatiunile legate de POSDRU.

In aceasta perioada foarte grea, nemaiprimind Comisia Europeana cereri de rambursare, fiind in situatia economica deosebita in care suntem, stiti foarte bine ca s-au blocat platile catre beneficiari. Am inceput cu deblocarea platilor pentru cofinantare si pot sa spun ca suntem la zi cu plata TVA-ului si acum, in ultima instanta, trebuia sa gasim solutii pentru deblocarea platilor pentru cererile de rambursare depuse.

Asa cum v-am spus, in memorandumul respectiv si in planul de masuri pe care l-am avut, am elaborat o instructiune speciala prin care am verificat in amanuntime toate cererile de rambursare depuse si astazi pot sa va anunt ca toate cererile de rambursare care au fost verificate pe Instructiunea 61 agreata de Comisia Europeana vor fi platite incepand cu saptamana viitoare. Pe masura ce alte cereri de rambursare vor fi verificate conform metodologiei aprobate de Comisia Europeana si vom gasi resurse in continuare, pana la sfarsitul anului ne propunem sa platim de la bugetul de stat toate cererile de rambursare, asa incat la viitoarea Comisie a Auditului sa avem indeplinite toate criteriile si sa speram ca aceste fonduri nu vor fi suspendate. Daca doriti, va dau amanunte si ce-am discutat acum, la Comisie, legat tot de masuri pe care trebuie sa le luam pentru a avea o activitate care la un eventual control sa faca fata tuturor cerintelor.

Reporter: Buna ziua! Puteti sa ne explicati clar ce fel de rambursari sunt acestea pe 61 sau ce…?
Mariana Campeanu: Nu. 61 este o instructiune pe care noi am facut-o ca sa verificam cererile pe care le depun beneficiarii cerand un anumit numar de acte doveditoare asupra cheltuielilor efectuate, instructiune agreata de Comisia Europeana si deci cererile care au fost verificate dupa aceasta instructiune vor fi platite pentru ca ele raspund cerintelor Uniunii Europene.

Reporter: Din totalul cererilor de rambursare, cat reprezinta ele procentual si in cuantum, sa spun?
Mariana Campeanu: Nu am in acest moment toate cererile de rambursare, ca ele se fac la Organismele Intermediare (OI), unul este chiar la Ministerul Educatiei. Eu va spun ca toate cele depuse si verificate sunt in jur de 1.400 de cereri pe care o sa le si platim. Pe masura ce ele se verifica si vin de la OI-uri si se verifica dupa Instructiunea 61, vor fi, de asemenea, platite.

Reporter: si pentru aceste 1.400 aveti o suma de rambursat aproximativa?
Mariana Campeanu: Noi avem acum la dispozitie o suma de 390 de milioane RON.

Reporter: si per total, pe masura ce sunt verificate, totalul rambursarilor solicitat…
Mariana Campeanu: Trebuie sa vina cererile, sa le adunam…

Reporter: Nu, cele depuse pana acum.
Mariana Campeanu: Cereri depuse sunt depuse la fiecare OI in parte si dupa verificare vor veni la noi si le vom centraliza.

Reporter: Voiam sa va cer doar o lamurire. Cele 1.400 de cereri reprezinta o cifra provizorie.
Mariana Campeanu: Categoric.

Reporter: Bun. Suma de 390 de milioane acopera integral aceste 1.400, sub rezerva faptului ca mai pot aparea?
Mariana Campeanu: Acopera aceste cereri si chiar mai mult decat atat.

Reporter: Aceste 1.400 de cereri vor fi practic platite pana la sfarsitul anului?
Mariana Campeanu: incepand de saptamana viitoare vom face plata cererilor in ordinea inregistrarii lor.

Reporter: si maxim pana la sfarsitul anului, ca termen limita, sa zicem.
Mariana Campeanu: Nu maxim. Le vom plati cat mai repede, efectiv in ordine, nu trebuie sa asteptam… Pana la sfarsitul anului le vom plati si pe cele care vor fi verificate si vor veni. N-o sa le prelungim pe acestea pana la sfarsitul anului.

Reporter: Bun, si acum situatia cu POSDRU care este? Daca s-au deblocat toate platile si pentru finantare, si plata TVA? Care este situatia? Cand vom merge din nou la auditare, la Comisia Europeana?
Mariana Campeanu: Acesta este un element favorabil noua, asta inseamna ca sistemul functioneaza, ca verificarea cererilor s-a facut conform instructiunii aprobata si de Comisia Europeana si ca atare inseamna ca sistemul nostru functioneaza bine. Noi speram ca asta sa fie concluzia Comisiei de audit care va veni.

Sursa: Guvernul Romaniei

3 thoughts on “1400 de cereri de rambursare pe proiectele POSDRU vor fi platite incepand de saptamana viitoare”

  1. eurodeal spune:

    Ce bine ca s-a mai miscat ceva,macar sa se tina de cuvant si sa vireze banii in timp util.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.